Det finns ett ökande intresse för att arbetspendla med elcykel. En ny undersökning visar att 24 % av invånarna i Europa kan tänka sig att elcykla till och från arbetet. Nederländarna toppar listan där nästan varannan vill elcykla till arbetet medan Sverige är en bit ner med 15 % intresserade.

Shimano har tillsammans med marknadsundersökningsföretaget YuoGov genomfört den största europeiska elcykel-studien någonsin där de frågat om människors inställning till att använda elcykel till och från arbetet. Över 14 000 personer i 10 olika Europeiska länder svarade på enkäten som genomfördes online mellan 30 januari och 13 februari 2019.

Ebike To Work Survey

Resultatet visar att det finns ett stort intresse för att välja elcykel som transportmedel till arbetet men även att det skiljer en hel del mellan olika länder. Cykellandet nummer ett Nederländerna toppar intresselistan med 47 %. Därefter är sydeuropéerna hyfsat sugna på att elcykla till arbetet med Spanien som tvåa på 39 % och Italien som trea på 33 %.

Den skandinaviska kampen vinner Norge med 27 % före ett cykelland som Danmark med 21 %. Kanske lite överraskande ur ett cykelperspektiv men å andra sidan så har norrmännen ett enormt stort intresse av fordon som drivs på el och tydligen även elcyklar. Sverige hamnar en bit ner på listan och långt bakom vår granne i väst. Här är det 15 % som kan tänka sig att ta elcykeln till arbetet. Vi är endast slagna av Storbritannien där intresset är lägst bland länderna i undersökningen med 11 %.

Topplista Europa:

1. Nederländerna 47 %
2. Spanien 39 %
3. Italien 33 %
4. Belgien 31 %
5. Norge 27 %
6. Tyskland 21 %
7. Danmark 21 %
8. Frankrike 18 %
9. Sverige 15 %
10. Storbritannien 11 %

Som den främsta anledningen att elcykla till arbetet anges motion. 34 % vill elcykla till arbetet för att hålla sig i form. Hänsyn till miljön och att spara pengar anses lika viktiga och hamnar på delad andra plats med 30 %. Att det är lättare att cykla elcykel med motorassistans än en vanlig cykel anges som orsak av 22 %.

Anledningar till att elcykla till arbetet:

  • Ger motion 34 %
  • Hänsyn till miljön 30 %
  • Spara pengar 30 %
  • Elcykel går lättare än trampcykel 22 %
  • Undvika köer i trafiken 20 %

Den största anledningen att inte elcykla till arbetet är risken för att behöva cykla i dåligt väder. 37 % gillar inte om det skulle börja regna under cykelturen. Att behöva utsättas för dåligt väder är tydligen värre än den egna ekonomin då 34 % tycker att elcyklar är för dyra. Att det är för långt till arbetet för att elcykla tycker 31 % och 25 % vill inte komma fram varma eller svettiga.

Anledningar till att inte elcykla till arbetet:

  • Risk för dåligt väder 37 %
  • Elcyklar är för dyra 34 %
  • För långt till arbetet för att cykla 31 %
  • Kommer fram varm/svettig 25 %
  • Sträckan till arbetet saknar cykelbanor 18 %

Ebike Commute

”Vi ser en kraftig tillväxt i elcykelmarknaden över hela Europa och denna studie lyfter fram att elcyklar med stor sannolikhet kommer att användas för arbetspendling i framtiden”, säger Jeroen Van Vulpen, Brand Manager, Shimano STEPS.

”Vi vet att det redan finns en stark cykelkultur i vissa länder och där de som bytt till elcykel upptäcker att dåligt väder inte är ett problem och att svett hör till det förflutna. Det är verkligen uppmuntrande att människor vill byta till elcykel för att hålla sig i form och för att skydda miljön.”

Ádám Bodor, Advocacy Director, på den Europeiska Cykelfederationen (ECF) fyller på

”Vi välkomnar den här undersökningen från Shimano som bekräftar att det finns stor potential för elassisterade cyklar, särskilt i kombination med anläggandet av speciella cykelmotorvägar. Elcyklar är ett utmärkt komplement i cykelfamiljen och som bidrar till hållbara aktiva transporter som på sikt även kan ersätta längre bilresor.”