(Pressmeddelande från Vätternrundan)

Försäljningen av elcyklar är rekordstor. Och för första gången är det nu tillåtet att cykla elcykel i ett av Vätternrundans lopp. Miljöminister Karolina Skog (MP) är en av dem som står på startlinjen i premiärloppet Vätternrundan 100 km den 10 juni.

Allt fler cyklister väljer elcykel i dag, inte minst som alternativ till bilen för kortare resor och arbetspendling. Branschen spår att antalet sålda elcyklar kommer att fördubblas i år. För Vätterundan var det naturligt att möta den utvecklingen och öppna upp för elcyklar i ett helt nytt lopp.

Den 10 juni går startskottet för Vätternrundan 100 km och miljöminister Karolina Skog är en av dem som deltar i loppet.

– Det nya loppet säger definitivt någonting om utvecklingen. Jag, som själv är vardagscyklist, ser jättepositivt på initiativet. Förhoppningsvis är vi fler vardagscyklister som vågar oss på den här utmaningen. För mig blir det första gången, säger hon.

Själv kommer Karolina Skog att trampa runt loppet på en vanlig cykel. Men hon gillar att elcyklar är tillåtna i Vätternrundan 100 km.

– Att tillåta elcyklar sänker tröskeln för att delta. Elcykeln kommer att förändra svenska cykelvanor mycket och jag ser en möjlighet i att locka nya grupper till vardagscykling. Det ger en otroligt stor vinst för både miljön och hälsan, men också för cykling som aktivitet.

När nyheten kom om Vätternrundans nya lopp, där elcyklar är tillåtna, var reaktionerna många.

– En del trodde att det är ett lopp bara för elcyklar, men så är det inte, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan. Däremot är det helt okej att använda sig av en elassisterad cykel. Vi vill ju att så många som möjligt ska cykla.

– Det är inte säkert att ett batteri håller hela loppet, men förhoppningsvis kan det ge den extra skjutsen man kan behöva för att ta sig runt. Och den som vill anmäla sig kan göra det fram till loppdagen.

Banan i Vätterundan 100 km är densamma som i Tjejvättern. Så räkna med stumma ben i Ombergs backar och vacker natur längs Vättern och Östgötaslätten. Och med bara någon dryg vecka kvar till start är det en taggad miljöminister som ska ta sig an utmaningen.

– I första hand ser jag det som ett socialt lopp och en trevlig dag utomhus, säger hon.

Läs bästa tipsen för att cykla Vätternrundan 100 km med elcykel: http://vatternrundan.se/vatternrundan100km/