Nya Paralane² är Focus recept på de som vill kunna cykla landsväg men vill ha lite extra assistans när det behövs. Cykeln är inte tänkt att kontinuerligt användas med eldrift utan endast när det behövs som till exempel i branta uppförsbackar eller när motvinden blir för påtaglig. Enligt Focus är Paralane² perfekt vid cykling tillsammans med en mer tränad partner eller i kompisgäng där tempot bitvis är lite för tufft.

Focus Paralane2

Nya Focus Paralane² i korthet:

  • Landsvägscykel som kan cyklas ”normalt” och ha elassistans när det behövs
  • Motor från Fazua på 250 W (400 W max) och 60 Nm
  • Batteri på 252 Wh helt integrerat i ramen
  • Avtagbar motor och batteri
  • Vikt 13 kg med motor och batteri respektive 10 kg utan
  • Komfortgeometri med fyra storlekar
  • Utrymme för 35 mm däckbredd
  • Pris från 5199 till 10499 Euro

Focus Paralane² är sprungen ur Project Y som Focus visades upp på Eurobike ifjol. Ramen i kolfiber väger 1450 gram och är byggd kring en helt integrerad motor- och batterienhet från tyska Fazua. Det unika med Fazua-motorn är förutom dess låga vikt och minimala dimensioner att den även går att montera bort helt från cykeln. Kvar blir endast en speciell vinkelväxel vid vevlagret. Paralane² väger original 13 kg inklusive motor och batteri men när dessa monteras av sjunker vikten till under 10 kg.

Focus Paralane2

Fazua-motorn är på lagstadgade nominella 250 W men kan leverera upp till 400 W max när det behövs. Vridmomentet är angivet till 60 Nm. Motorn uppges inte ge något extra motstånd när den är helt avstängd eller vid hastigheter över 25 km/h då den slår ifrån vilket gör att Paralane² kan användas som en normal landsvägscykel när inte elassistansen är på.

Focus Paralane2

Det integrerade batteriet är på 252 Wh vilket i elcykelsammanhang inte är speciellt mycket. Men med tanke på Paralane² användningsmönster så lär det ändå vara tillräckligt till turer över 10 mil i inte allt för kuperad och blåsig terräng.

Focus Paralane2

Paralane² kommer i fyra storlekar; S. M. L och XL. Geometrin är komfort-inriktad med en inte alltför framåtlutad sittställning. Ramen har dessutom utrymme för upp till 35 mm bredda däck vilket ytterligare höjer komforten på vägar med mindre bra underlag. Paralane² har skärmfästen och levereras med en uppsättning skärmar.

Focus Paralane2

Paralane² har utrustats med Road-Boost hjulaxlar som Focus har tagit fram i samarbete med DT-swiss. Dimensionen är 110 mm fram och 148 mm bak. Förutom att ge ett styvare bakhjul ska 148 mm bredden fungera optimalt ihop med Fazua-motorns kedjelinje. De genomgående axlarna har Focus speciella R.A.T- snabbkopplingar som gör att axlarna kan monteras av/på utan att behöva gängas hela vägen.

Focus Paralane2

Paralane² kommer i fyra olika utrustningsversioner med priser från 5199 till10499 Euro (några svenska priser har ännu inte meddelats). Samtliga har hydrauliska skivbromsar och växlar från Shimano i nivå från 105 upp till Dura Ace Di2.

Paralane² finns hos handlarna i slutet av juni 2018.

Mer information hos Focus Bikes