Det franska företaget Helite som tillverkar bärbara kroppsmonterade airbags för motorcyklister, ryttare och pensionärer (!) har nu även utvecklat en airbag-väst för cyklister, som är den första i sitt slag. Till skillnad mot välkända Hövding som skyddar huvudet är airbag-västen tänkt att skydda bröst, rygg och nacke. Helite uppger att airbag-västen i optimala fall kan absorbera krockkrafterna mot kroppen med upp till 90 %.

Helite BSafe Cyclist Airbag

B’Safe som systemet kallas består av två delar; en airbag-väst och en cykelmonterad sensor. De två enheterna kommunicerar trådlöst med varandra och dess inbyggda sensorer detekterar när en krasch är på väg att hända och blåser upp västen automatiskt.

Elektroniken som sitter monterad i västen innehåller GPS, accelerometrar och gyron som analyserar cyklistens rörelse. I den sadelrörsmonterade enheten sitter det skak-sensorer som detekterar stötar och onormala händelser. Vid ett fall eller krasch reagerar systemet på 60 millisekunder och det tar sedan 80 millisekunder att helt fylla upp airbagen.

Helite BSafe Cyclist Airbag

Västen blåses upp med hjälp av en gaspatron som innehåller koldioxid CO2 vars ventil sprängs bort av en liten explosiv laddning. Efter att ha aktiverats och absorberat kraschen tömmer sig airbagen automatiskt under cirka en minut och återtar sin ursprungliga form utan att behöva packas om. Airbag-kuddarna är tillverkade i slitstarkt nylontyg och västen kan återanvändas så länge den inte är skadad. Det enda som krävs är att byta till en ny gaspatron som sitter monterad i en ficka på höger framsida.

B’Safe är i första hand avsedd för stadscykling med både tramp- och elcyklar. Västen finns i två färger; lysande hi-vis-gul för den som vill synas eller i mer diskret svart, där båda har inbyggda reflexer i sömmarna. Tyget i västen är av ett lätt material som andas och är vattenavstötande. Västen finns i fyra olika storlekar; S, M, L och XL.

Handhavandet uppges vara enkelt. inga sladdar eller dylikt behöver kopplas in eller anslutas, vare sig på västen eller den cykelmonterade sensorn. Till skillnad mot företagets övriga airbags för MC och ryttare som har en mekanisk vajer som ansluts till styre/sadel och som löser ut västen i händelse av ett fall.

För att aktivera västen så tas den på kroppen och dragkedjan dras upp varvid en grön LED visar att västen är aktiv. För att avaktivera västen dras dragkedjan ner och västen tas av. Systemet drivs på batterier och det i västen uppges hålla i sju dagar innan det behöver laddas. Batteriet i den cykelmonterade sensorn uppges hålla i hela fem år och behöver i princip aldrig laddas.

Helite BSafe Cyclist Airbag

B’Safe är tänkt att användas i kombination med cykelhjälm. Att gå all-in på kroppsmonterade airbags och kombinera B’Safe med Hövding kan nog ge problem då båda blåses upp i området kring nacken.

Helite drar igång sin Kickstarter-kampanj för västen i april och den lanseras på marknaden sommaren 2019. Något exakt pris är inte angett men som jämförelse kostar airbag-västarna för MC från cirka 6000 kr och B’Safe förväntas ligga i samma region.

Mer information finns hos Helite