Allt fler biltillverkare ses ta fram elcyklar och senast ut i raden är General Motors som har presenterat två framtida modellar. Enligt GM så vurmar de för en alternativ transportlösning till bilen där deras vision är ingen trängsel, inga utsläpp och inga olyckor. Det kanske ligger något i deras önsketänkande men vi tror snarare att även GM vill vara med och ha en bit av den starkt växande och framförallt lukrativa elcykelmarknaden.

GM elcykel

Några detaljerade uppgifter har inte släppts mer än att det rör sig om två modeller; en kompakt och en vikbar. Av bilderna att döma ser det ut att röra sig om en cykel med 20-tumshjul avsedd för urbana transporter. Ramen består av ett enda långt svepande rör som ser ut att vara av aluminium. Modellerna har en egenutvecklad mittmotor och ett integrerat batteri som är placerat ovanför motorn. Storleken på batteriet ser ut att kunna vara runt 3-400 Wh. I baknavet finns ett Shimano Alfine växelnav och kraftöverföringen sker via en cykelkedja som ligger öppen utan skydd. Med tanke på att speciellt den vikbara modellen kommer att lyftas i/ur bagageutrymmen och transporteras på tåg/bussar kanske en mindre oljekladdig lösning med remdrift vore mer lämpligt. Cykeln har hydrauliska skivbromsar, stänkskärmar, stöd och ringklocka. På det tjocka styrröret sitter en LED-framlampa monterad i anslutning till styret. För att kunna användas av den moderna människan finns ett USB-uttag på styret som kan ladda mobilen. Cyklarna kommer även att vara uppkopplade med en funktion som är inspirerad av GMs fordonssystem OnStar.

GM elcykel

GM vill ha hjälp med att döpa cykeln och har utlyst en tävling om vem som kan komma på det bästa namnet. Dessvärre får vi i Sverige inte vara med utan tävlingen är endast öppen för bosatta i USA, Kanada, Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Det vinnande namnförslaget belönas med 10 000 dollar. Dessutom delas 1000 dollar ut till nio övriga finalister. Om de även vinner en cykel framgår dock inte. Tävlingen är öppen fram till 26 november och vinnaren presenteras 31 januari 2019.

Namntävlingen finns på ebikebrandchallenge.com