SCF stänger tävlingssäsongen under mars och april.

Efter regeringens beslut att inte tillåta arrangemang med mer än 500 deltagare har Svenska Cykelförbundets styrelse beslutat att ingen nationell tävlingsverksamhet inom cykel får ske under mars och april månad – med undantag för klubbtävlingar och distriktstävlingar. Beslutet är taget den 13 mars 2020 och gäller till och med 30 april.

Motivering till beslut

För att begränsa och minska smittspridning av nya coronaviruset bör resandet hållas nere, både inom landet och utomlands.

– Vår uppgift idag är att minska spridningen, eftersom våra nationella cykeltävlingar lockar deltagare från hela landet ser vi i nuläget ingen annan lösning än att stänga ner all tävlingsverksamhet i Cykelsverige under mars och april, säger förbundsordförande Stefhan Klang.

Regeringens beslut gäller tills vidare, men SCF kommer senast den 20 april lämna besked om tiden efter 30 april.

På grund av det ovissa läget rekommenderar SCF även att arrangörer av cykeltävlingar i maj ser över alternativa datum. Senast den 20 april återkommer SCF besked om tiden efter 30 april.

Motionslopp

Svenska Cykelförbundets rekommendation är att ställa in alla nationella motionslopp under mars och april månad – oavsett antal deltagare. Arrangörer av motionslopp i maj bör ta höjd för att förbudet kan förlängas men invänta SCF:s beslut om eventuell förlängning den 20 april.

SWE Cup

SCF uppmanar arrangörer av SWE Cup landsväg och MTB att ställa in, eller hitta alternativa datum för premiärerna av cuperna i april. Arrangörer av SWE Cuptävlingar i maj bör ta höjd för att förbudet kan förlängas men invänta SCF:s beslut om eventuell förlängning den 20 april.

SM

Svenska Cykelförbundets förhoppning är att samtliga SM-tävlingar ska kunna genomföras. SM-tävlingar kommer dock inte att arrangeras så länge regeringens nuvarande restriktioner om sammankomster gäller.

Landslagssammankomster

Alla landslagsläger och landslagsuppdrag under mars och april ställs in. Respektive förbundskapten ansvarar för kommunikation med landslagscyklisterna oavsett gren.

Klubb- och distriktstävlingar

SCF tillåter klubbtävlingar under mars och april, samt distriktstävlingar, såvida inte antalet deltagare överstiger 500 deltagare, funktionärer, åskådare tillsammans. SCF ber dock distrikten att fundera kring tävlingar och resande. Kan distriktet arrangera fler och mindre tävlingar för att minska resandet och antalet tävlande per tävling?

SCF uppmanar även alla arrangörer att noga beakta de allmänna råd för minskad smittspridning som Folkhälsomyndigheten ger – läs mer HÄR

Underlätta för deltagare att hålla en god handhygien. Se till att det inte skapas täta folksamlingar. Låt deltagarna duscha hemma.

Träning

SCF uppmuntrar självklart till klubbträningar i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer att fortsätta motionera och ha kul.

 

Tävlingssäsongen är lång och Svenska Cykelförbundet hoppas att tävlingar ska kunna genomföras nationellt säsongen 2020. SCF uppmanar arrangörer att försöka hålla lugnet och höra av sig till kansli@scf.se med frågor och funderingar.

Mer information finns hos Svenska Cykelförbundet

Föregående artikelGiro d’Italia 2020 skjuts upp på grund av coronaviruset
Nästa artikelBeslut om Vätternrundan den 6 april