Craft och Roberto Vacchis samarbete Vacchi Collezione slår i år ett slag för ökad säkerhet i trafiken. Målet är att lyfta debatten och få till en lagändring där avståndet till en cyklist vid omkörning ska vara minst 1,5 meter.

Cyklister riskerar ofta att hamna i allvarliga olyckor på vägarna, och störst är risken när en bilist gör en omkörning. I syfte att belysa denna risk och skapa opinion för ökad trafiksäkerhet har Craft och Eurosports cykelkommentator Roberto Vacchi tagit fram kollektionen Vacchi Collezione 3.0.

– Enligt oss behövs en ny lagstiftning där avståndet till en cyklist vid omkörning är minst 1,5 meter, en lag som redan finns på plats i flera länder i Europa. Vi lanserar därför Vacchi Collezione 3.0 och kampanjen Share the Road som ett initiativ för att lyfta debatten och öka säkerheten för cyklister, säger Stefan Persson, VD på Craft.

Även Roberto Vacchi tycker att det är hög tid för en lagändring.

– Förutom att en lagändring är viktig ur en säkerhetssynpunkt är det också viktigt med en markering att vägen faktiskt är till för alla. Det finns människor som framför olika typer av fordon som riskerar lite för mycket, inte minst andras liv och då i synnerhet de som sitter på en cykel. Dessa människor förstår nog inte hur nära det kan vara ibland. Förhoppningsvis kan detta initiativ leda till en större förståelse för varandra ute på vägarna. Oavsett om vi sitter bakom en ratt eller ett styre vill vi alla komma hem igen, gärna med ett leende på läpparna, säger Roberto.

Craft Vacchi Collezione 3.0

Vacchi Collezione 3.0 innefattar cykeltröja, cykelbyxor, vindväst, strumpor, armvärmare, keps och t-shirt. Kollektionens mest framträdande designelement är två parallella orangea linjer som ska symbolisera den ömsesidiga respekt som borde vara en självklarhet mellan bilist och cyklist, vilket i detta fall konkret innebär att man håller minst 1,5 meters avstånd vid omkörning. Även en namninsamling på skrivunder.com har skapats för få till en lagändring.

Plaggen lanseras den 29 april 2020. Även i år går en del av försäljningen till Peter Fåglums Ungdomsfond.

Mer information hos Craft

(Foto: Craft)