Cykelveckan 2019 i Motala inleddes i fredags med MTB-Vättern där deltagandet blev rekordstort med 1786 startande cyklister. Av dem var en fjärdedel kvinnor och nästan tio procent ungdomar under 20 år.

– MTB-Vättern växer hela tiden. I år hade vi över 2000 anmälda. Och loppet lockar alltfler yngre och kvinnor, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan. Det känns fantastiskt roligt.

I lördags var det dags för Tjejvättern där de 3468 startande hade strålande solsken och vindstilla när de lämnade Motala på lördagsmorgonen. De flesta han också i mål innan det drog in lite regn och blåst på eftermiddagen. Komikern och programledaren Marika Carlsson hade en fin resa, men hade inte tränat så mycket som hon hade tänkt sig och fick kämpa med vind och regn de sista milen.

– I fem mil kändes det fantastiskt. Sedan blev jag trött, för att jag är otränad. Det är så med mig, jag tycker att det är så roligt och går alltid ut för hårt. Men det är ju så kul!

– Jag gillar det här loppet, det är fantastiskt. Alla får vara med, det spelar ingen roll om du cyklar på en timma eller tio timmar. Jag kommer absolut tillbaka, jag drömmer om att cykla Vätternrundan. Jag ska bara träna lite först.

På söndagen startade 5315 cyklister i Halvvättern och 653 i Vätternrundan 100 km. I Vätternrundan 100 km som hade premiär ifjol, är det dessutom tillåtet att cykla med elassistans och det hade Conny Johansson från Göteborg tagit fasta på.

– Jag har kört Vätternrundan 17 gånger, men kör inte längre. Nu åkte jag egentligen med till Motala för att serva min fru i Tjejvättern och så blev jag sugen på att cykla själv. Och det var väldigt kul att cykla elcykel. Framför allt i backen upp mot Omberg, säger Conny och skrattar.

Totalt startade 11 222 cyklister i något av de fyra loppen under första helgen och av dem tog sig 11 072 i mål.

Cykelveckan fortsätter med Vättern GP den 13 juni innan det är dags för den stora finalen med Vätternrundan 300 km med 23 000 anmälda deltagare som drar igång på fredag 14 juni klockan 19.30.

Mer information om Cykelveckan 2019 finns hos Vätternrundan

(Foto: Petter Blomberg / Vätternrundan)