Skid-VM och Vasaloppet i all ära. I helgen den 2-3 mars drar cykelsäsongen igång på allvar i Europa. Öppningshelgen bjuder på de belgiska tävlingarna Omloop Het Nieuwsblad och Kuurne–Brussel–Kuurne. Därefter är tävlingsschemat fullspäckat med europeiska cykeltävlingar nästan varenda dag i mars.

Den som vill följa cyklisterna från TV-soffan kan se de flesta tävlingarna direkt på Eurosport som har rättigheterna att sända 2019 års UCI World Tour. Antingen på Eurosport 1 eller Eurosport 2, men ibland bara på Eurosport Player.

Lördag 2 mars

Den 74e upplagan av Omloop Het Nieuwsblad inleder den Belgiska cykelkalendern. Loppet som går över 199,8 km bjuder på 13 kullar och sju avsnitt med gatsten för cyklisterna att ta sig igenom. Bland klättringarna finns kända Muur van Geraardsbergen och Bosberg.

Omloop Het NieuwsbladSändningen startar kl 14:15 på Eurosport 2

Söndag 3 mars

Söndagen den 3e mars är det dags för den 71a upplagan av Belgien-klassikern Kuurne-Brussels-Kuurne. Loppet är 206 km långt och har 13 kullar. De sista 50 km som bland annat går i varvbana runt Kuurne är dock platta vilket gjort tävlingen till en riktig spurt-klassiker.

Kuurne-Brussels-KuurneSändningen startar kl 15:15 på Eurosport 1.

 

Lördag 9 mars

Lördagen den 9e mars körs den 13e upplagan av Strade Bianche. Tävlingen går i Toskana Italien med start och mål i Siena. Loppet är 136 km för damer och 184 km för herrar. Längden i sig är inte så imponerande utan det som sätter färg på tävlingen är dess frekventa inslag av grusvägar. Totalt är det 63 km av grusväg i 11 olika sektioner som ska bemästras för herrarna. Damerna kör något kortare och har 8 sektioner av grus. Avslutningen är rejält utmanande med en 16 % brant backe upp till målet i Siena och där tävlingen ofta avgörs.

Strade-Bianche-bansträckning

Trots att Strade Bianche bara funnits sedan 2007 har den redan blivit prestigefylld att vinna vilket återspeglas i startlistan. Bland de mer namnkunniga på startlinjen finns fjolårsvinaren Tiesj Benoot, 2018 års Tour de France vinnare Geraint Thomas, flerfaldige Grand Tour vinnaren Vincenzo Nibali, tidigare Strade Bianche vinnare Moreno Moser (2013) och Zdenek Stybar (2015) med sin teamkamrat Julian Alaphilippe, den olympiske mästaren Greg Van Avermaet och tidigare Cykelcross-världsmästaren Wout van Aert. I herrklassen är det 21 lag med 7 cyklister per lag som är med.

Strade-Bianche-höjdprofil

För damerna är Strade Bianche det första loppet i årets World Tour-kalender. I damklassen är det 21 lag med 6 cyklister per lag som ställer upp. Bland deltagarna finns fjolårsvinnaren Anna van der Breggen som utmanas av bland annat Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma och Marianne Vos.

Strade Bianche sänds live på Eurosport 2 lördagen den 9 mars med start kl 12:30 för damerna och kl 14:00 för herrarna.

 

Övriga datum i mars att hålla reda på

10 mars Grote Prijs Jean-Pierre Monseré, Eurosport Player

10-17 mars Paris-Nice, Eurosport 1 och Eurosport 2

13-19 mars Tirreno-Adriatico, Eurosport 1 och Eurosport 2

20 mars Nokere Koerse, Eurosport 1

22 mars Bredene-Koksijde Classic, Eurosport 1

23 mars Milano–Sanremo, Eurosport 2

24 mars Grand Prix de Denain, Eurosport Player

25-31 mars Katalonien Runt, Eurosport 1

27 mars Three days of De Panne, Eurosport 2

29 mars E3 Harelbeke, Eurosport 2

31 mars Gent-Wevelgem, Eurosport 1

 

Mer information om cykelsändningarna finns hos Eurosport