Knappt har pulsen hunnit sjunka på både deltagare och publik från den intensiva premiärtävlingen i Albstadt innan det är dags för nästa deltävling i Mercedes-Benz UCI Cross-Country Mountain Bike World Cup. Nu väntar Nové Město i Tjeckien där uppskattningsvis 30 000 åskådare kommer att vara på plats och följa deltagarna utefter den tekniska banan. Kommer Mathias Flueckiger och Kate Courtney kunna upprepa sina framgångar från Albstadt och åter igen få kliva högst upp på pallen? Hur pass revanschsugen är Nino Schurter efter hans 6e plats i Albstadt? Kommer Mathieu van der Poel äntligen att få vinna sin första XCO-tävling? Hur är formen på tidigare års vinnare Annika Langvad efter att hon fick kliva av i Albstadt?

Säsongens andra deltävling bjuder på en riktigt teknisk och hård bana som är en favorit bland många av deltagarna. Banan i Nové Město är 3,7 km lång och har en stigning på 170 höjdmeter varje varv. Start och mål är beläget vid skidskyttestadion som tillsammans med alla 10 000-tals fans runt banan ger åkarna en fantastiskt inspirerande inramning.

UCI XCO Nove Map 2019

På herrsidan får vi säkert se en mycket revanschsugen Nino Schurter efter att han rejält besviken rullade in på 6e plats i Albstadt. Ska man tro statistiken så är Schurter skyhög favorit då han vunnit de tre senaste tävlingarna i Nové Město och fem av de sex som hållits där totalt. Ifjol bjöds Schurter dock på rejält motstånd och vann över tvåan Anton Cooper med bara några ynka centimeter. Så det inte helt självklart att han tar sin fjärde raka seger på söndag.

XCO Albstadt Men Elite Bartek Wolinski Red Bull Content Pool

Schweizisk MTB handlar dock inte enbart om Schurter utan de har ett oerhört starkt lag till denna säsong. Vid premiären i Albstadt visade nästan samtliga schweiziska herrar att de blir att räkna med. Mathias Flueckiger imponerade stort när han tog hem vinsten och totalt var det fem schweizare topp nio med Florian Vogel 5a, Nino Schurter 6a, Reto Indergand 8a och Andri Frischknecht 9a. En schweizisk favorit som saknas är regerande Europamästaren Lars Forster som hade en riktigt dålig dag vid premiären i Albstadt med flera krascher som till slut tvingade honom att bryta med ett skadat knä.

Frankrike har även de ett mycket starkt lag till 2019 som kan vara med allra högst upp. Jordan Sarrou, Titouan Carod och Maxime Marotte visade mycket god form i Albstadt där de blev 3a, 4a respektive 7a. Sarrou låg länge två tätt bakom vinnaren Flueckiger men blev omkörd av Mathieu van der Poel på sista varvet.

XCO Albstadt Vdp Bartek Wolinski Red Bull Content Pool

Van der Poel gick ut riktigt hårt i Albstadt i rygg på Schurter som drog upp ett ruskigt tempo direkt i första startbacken. Han kroknade dock lite och föll ner några placeringar och blev tvungen att återhämta sig för att till slut kunna arbeta sig upp till en andraplats. Van der Poel verkade dock mer glad över att ha slagit sin rival Schurter för första gången än andraplatsen på podiet. Med segern i XCC och andraplatsen i XCO är van der Poel totalledare i världscupen.

Kate Courtney tog hem storslam i Albstadt med seger i både XCC och XCO. Världsmästartröjan verka ge extra krafter för direkt i starten i XCO drog Cortney ifrån och trots en rätt rejäl krasch var hon aldrig hotad och kunde ta sin första seger före tvåan Jolanda Neff och trean Yana Belomoina. Danskan Annika Langvad hade en mindre bra helg i Albstadt. I XCC blev hon ”bara” 5a och i XCO-tävlingen tvingades hon kliva av. Langvad har liksom Schurter en lång rad av vinster i Nové Město så hon vet sin kapacitet på banan och kommer säkert dit med stort förtroende och för att vinna.

XCO Albstadt Podium Bartek Wolinski Red Bull Content Pool

För svensk del blir tävlingarna i Tjeckien riktigt spännande. Jenny Rissveds som på grund av förkylning tvingades avstå i Albstadt får istället göra tävlingspremiär i världscupen nu på söndag. Jenny som säkert har mycket goda minnen av banan i Nové Město då hon blev U23-världsmästare i XCO år 2016.

Sändningstider i TV:

Tävlingarna i Nové Město går att följa på Red Bull TV

Fredag 24 maj kl 17.50. XC Short Track Damer och Herrar.

Söndag 26 maj kl 10.00. XCO Damer

Söndag 26 maj kl 13.15. XCO Herrar

(Foto:Bartek Wolinski /Red Bull Content Pool)