I helgen den 27-28 april drar världscupen i DH igång. Först ut i 2019 års tävlingskalender är Maribor i Slovenien.

Det var nio år sedan sist det rejsades i Maribor. Så de som varit med ett tag känner igen sig medan de som är nya i gemet får en ny utmaning att ta sig an. Banan är en 2,6 km lång naturbana som anses vara superteknisk och snabb. Underlaget är brant med en hel del rötter och en riktigt brötig stenkista som många bävar för. Till söndagen förutspås det även regn vilket gör banan till en ännu större utmaning. En liten tvist är att förra helgen så kördes det en deltävling europeiska IXS-cupen i Maribor så några har redan varit och känt på banan.

Ny säsong betyder att alla team kommer med nytt material. Det pratas ofta om hjulstorlek inom MTB och DH är inget undantag. Under förra säsongen var det ungefär 50-50 mellan vinsterna på 27,5 eller 29. Till i år så kryddas hjulanrättningen av en ny hjulstorleksregel. UCI har nämligen godkänt användningen av olika hjulstorlek fram och bak. Några team har redan börjat laborera med 79 eller 97,5 (eller vad de nya modellerna kommer att heta) som har 29 fram och 27,5 bak, och vi får se ifall några av dem står på startlinjen i Maribor.

DH Maribor Maes Bartek Wolinski Red Bull Content Pool

Förra årets största snackis i DH-världen var utan tvekan belgaren Martin Maes (BEL) vinst i franska La Bresse. Maes som ursprungligen är Enduro-cyklist klev in och utmanade DH-eliten rejält och följde upp sin vinst med en andraplats i VM två veckor senare. Annars handlade 2018 mycket om de franska åkarna. Amaury Pierron (FRA) tog hem vinsten i Fort William och följde upp den med ytterligare två segrar i Leogang och Val di Sole, och kunde därmed ta hem världscuptiteln totalt. Loris Vergier (FRA) tog sin första världscupseger i Vallnord. Loic Bruni (FRA) vann i Mont Sainte Anne och tog sedan hem sin tredje världsmästartitel i Lenzerheide.

Flera andra unga åkare som Laurie Greenland (GBR) och Luca Shaw (USA) har också hållit sig framme och hotat toppen av podiet. Aaron Gwin (USA) och Greg Minnaar (RSA) som varit de två mest dominerande åkarna under de senaste åren drabbades av skador tidigt under 2018. Kan de båda åldermännen hålla undan från ungdomarna som jagar bakom och komma igen i år och kan Gwin fortfarande vinna efter att ha bytt team och cykel från YT till Intense?

DH Maribor Gwin Bartek Wolinski Red Bull Content Pool

På damsidan var det ännu större konkurrens under 2018 än hos herrarna. I början av säsongen var det tre olika vinnare vid de tre första världscuptävlingarna. Myriam Nicole (FRA), Tahnée Seagrave (GBR) och Rachel Atherton (GBR) vann varsin tävling. Nicole tvingades på grund av skada att stå över två tävlingar i mitten av säsongen, vilket innebar att segern i totalcupen skulle komma att stå mellan de två brittiskorna. Seagrave förlorade dock värdefulla poäng i Leogang då hon blev diskad för att åkt utanför banan vilket gjorde att Atherton kunde ta sin sjätte totalseger i cupen. Två veckor senare följde hon upp framgången med att åter igen bli världsmästare vid VM-tävlingarna i Lenzerheide.

DH Maribor Seagrave Bartek Wolinski Red Bull Content Pool

Inför 2019 står alla på noll igen och damernas världscup är mer jämn än någonsin. Nicole är dock skadad och kommer att missa de första tävlingarna. Seagrave är grymt revanschsugen och kommer att satsa stenhårt för att vinna sin första totalseger. Atherton kommer att köra på en helt ny cykel som de själva i Atherton-familjen har utvecklat. Kommer några av de andra åkarna som Tracey Hannah (AUS), Marine Cabirou (FRA) och Nina Hoffmann (GER) kunna hota britterna och kan Monika Hrastnik (SLO) dra nytta av sin hemmafördel vid premiären i Maribor?

Tävlingarna i Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup i Maribor kan ses på Red Bull TV.

Sändningstider:

27 april kl 15:00. Inför Maribor.

28 april kl 12:30. DH Damer.

28 april kl 13:45. DH Herrar.

(Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool)

Föregående artikelSBR37 – Stigrally Norrort – Resultat och bilder
Nästa artikelCraft lanserar Vacchi Collezione 2019