Sverige, Norge och Danmark planerar tillsammans för ett tiodagars etapplopp för damer i norden. Tävlingen som har namnet “Battle of North” är tänkt att ha premiär 2021. Två av de svenska etapperna kommer att avgöras i Vårgårda.

Svenska elitcyklister är positiva till idén. – Det vore väldigt häftigt med ett stort etapplopp i norr. Det skulle definitivt bli unikt i cykelsporten och det här är något som flera av elitcyklisterna snackat om och önskat sig, säger VM-fyran Emilia Fahlin, till vargardacycling.se.

Initiativet till ett nordiskt “Tour de France” kommer från arrangörerna av World Tour-tävlingen Ladies Tour of Norway. Tillsammans med Vårgårda CK och det danska cykelförbundet har de dragit upp riktlinjerna för den planerade stortävlingen.

– Damcykeln växer väldigt snabbt. Internationella cykelförbundet vill att det ska startas en ”grand tour” för damerna i Skandinavien och vi har tagit ett antal steg för att det ska kunna bli verklighet redan om två år, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda cykelklubb.

Svenska cykelförbundet är även de positiva till tanken på ett nordiskt etapplopp för damerna.

– Det är en del bitar kvar att lösa men skulle planerna bli verklighet vore det ett stort lyft för cykelsporten i Sverige. Det vi i första hand nu måste ta tag i är att sätta en organisation och skapa de ekonomiska förutsättningarna, säger Leif Karlsson, generalsekreterare i Svenska Cykelförbundet.

Tanken är att varje etapp ska sändas live på TV under minst två timmar per dag. Budgeten för evenemanget beräknas i ett första skede till omkring 23 miljoner kronor. Pengarna ska tas in från sponsorer och finansiärer, där den norska regeringen, som idag stöttar Ladies Tour of Norway, säger sig vara mycket positiva till planerna på den nya touren.

(Foto: Svenska cykelförbundet)