Lagom till snösäsongen lanserar Pivot sin Fat Bike LES Fat i en version med 27,5+ däck. LES Fat är en HT i kolfiber som finns med antingen stel framgaffel eller med en 100 mm Manitou Mastodon.

Pivot LES Fat

LES Fat kommer standardutrustad med 27,5×3,0/3,8”-däck men kan användas med ett helt gäng olika hjulstorlekar och däckbredder och sväljer allt från 29×2,4” upp till 26×5”. Med det fria valet av olika däckstorlekar menar Pivot att LES Fat är en utmärkt stigcykel för åretruntbruk och inte bara en cykel för den kalla snöiga perioden på året.

För att demonstrera dess mångsidighet har Pivot gjort en video där de tagit hjälp av en något fetlagd Eddie Master som visar vad som går att göra med LES Fat.

Grunden till cykelns mångsidighet ligger i Pivots speciella och patenterade bakre justerbara dropuots. Swinger II som de kallas justerar hjulaxeln inte bara i längsled utan även på höjden då de rör sig i en diagonal rörelse. Detta innebär att höjden på vevpartiet kan hållas någorlunda konstant oavsett däckstorlek. Fram matchas höjden med utbytbara nedre styrlagerkoppar som bygger 0, 10 eller 18 mm beroende på vilken däckstorlek/gaffellängd som används.

Pivot LES Fat Swinger2

De justerbara dropoutsen innebär även att LES Fat kan köras som Singlespeed utan att behöva någon extra kedjespännare. Den som föredrar växlat kan använda bakväxel i kombination med antingen 1x-singleklinga eller 2x-framväxel.

LES Fat kommer i tre storlekar S, M och L. Geometrin har moderata vinklar med 69° gaffelrörsvinkel och 72° sadelrörsvinkel. Kedjestagen är 437 mm och Reach för storlek S/M/L är 396/417/439 mm. Vevlagret är 132 mm brett och Q-faktorn anges till 210 mm. Hjulaxlarna är 197×12 mm bak och 150×15 mm fram. För den som vill ta sin LES Fat ut på äventyr finns fästen för bakre pakethållare och tre flaskställ.

Pivot LES Fat

LES Fat säljs komplett i fyra olika utrustningsalternativ. Samtliga har XT-utrustning och valet kan göras mellan antingen stel eller dämpad framgaffel respektive 27,5×3,0” eller 27,5×3,8”-däck. Priserna ligger på €4799-5099. Ramen i sin isblå färg finns även som löst ramset med stel gaffel för €2999.

Mer information hos Pivot