Tomas Gustafson, Roberto Vacchi, Lisa Nordén och Daniel Adams Ray. Det är några av deltagarna du kan följa live, från start till mål, när världens största motionslopp på cykel startar på fredag.

Omkring 23 000 cyklister från hela Sverige, och stora delar av världen, gör sig just nu redo för en fantastisk cykelfest och en av de tuffaste utmaningarna man kan ge sig på som motionär. När Vätternrundan släpper snöret för den första startgruppen klockan 19.30 på fredagskvällen, väntar 30 mils cykling innan målet hägrar i stadsparken i Motala. Deltagarna startar varannan minut hela natten och en bra bit in på morgonen.

– Det är en härlig cykelrunda som väntar alla deltagare, säger Vätternrundans arrangemangschef Sven Montelius. Och en rejäl kamp förstås, det är en del av det här loppets själ. Vätternrundan är tuff att genomföra och lyckan när man har klarat den är enorm.

Några av deltagarna kommer dessutom att livesända sin utmaning på webben. Det gör till exempel tv-profilen och kommentatorn Roberto Vacchi, som cyklar tillsammans med förre skidstjärnan Robin Bryntesson för Sockertoppen. De startar 5.40 på lördagsmorgonen och kommer i sin live-sändning bland annat att bjuda på intervjuer med andra deltagare i depåerna.

Även Skoda Cycling Team, en snabbgrupp som startar 13.28 på lördagseftermiddagen, live-sänder sin resa runt Vättern. Där ingår profiler som OS-guldmedaljören Tomas Gustafson, artisten Daniel Adams Ray, trefaldige vasaloppsvinnaren Jörgen Brink och OS-silvermedaljören Lisa Nordén. Lisa Nordén gör sin andra Vätternrunda efter premiären förra året.

– Det ska bli jättekul att cykla Vätternrundan igen och dessutom vara med och live-sända vårt lopp. Det är häftigt att få dela med sig av den här fantastiska folkfesten och veta att vi har tittare med oss hela vägen. Det gör att man tänker till lite extra, säger Lisa Nordén och skrattar.

– Jag tror att det kan vara kul som tittare att följa energin och farten som byggs upp i en klunga, det är ett dynamiskt sätt att cykla och det kräver ett stort samspel i gruppen. Alla måste veta exakt vad de ska göra.

Årets Vätternrunda är den 53:e i ordningen och som vanligt samsas elitcyklisterna, motionärerna, profilerna och veteranerna sida vid sida. En grupp som lär väcka uppmärksamhet är Stålracer 2018, ett gäng som hittat varandra via Facebook och nu ska köra Vätternrundan tillsammans på äldre stålracercyklar. Flera av dem deltar också i Retrovättern, torsdagens uppvisningslopp där deltagarna kör med äldre utrustning.

– Det blir en annan cykling med en stålracer, säger Rikard Appelgren, en av deltagarna i gruppen. Det blir lite tyngre. Men det får ta lite längre tid, tanken är att vi ska försöka komma runt på elva och en halv timma.

Cykelveckan i Motala inleddes den gångna helgen med MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och det nya loppet Vätternrundan 100 km. På måndagen arrangeras barnens cykelfest Skoj med hoj och Minivättern. På torsdagen rullar veckan vidare med Retrovättern och tävlingsloppet Vättern GP. Och på fredag ger sig de 23 000 anmälda cyklisterna äntligen iväg på sin 30 mil långa resa runt Vättern.

– Det kommer att bli en härlig fest, säger Sven Montelius.

Live-sändningen från Vätternrundan kan följas av alla på sajten www.cykla.se och på Vätternrundans webbplats www.vatternrundan.se.