Biltillverkaren Ford har dragit igång en kampanj med namnet ”Share The Road” var syfte är att öka förståelsen mellan olika trafikantgrupper för att få ner olyckor och skapa en bättre harmoni i trafiken.

Kampanjen riktar sig inte enbart till den ena eller andra gruppen utan det är tänkt att alla ska vara med och bidra till en ökad säkerhet. Ford har, som de allra flesta som rör sig i trafiken, identifierat att det finns viss friktion mellan bilister och cyklister på vägarna i många länder. I ett led att försöka minimera problemen tänker Ford ta till teknikens hjälp.

Tidigare har Ford fokuserat på bilarna och gett dem detektorer för att upptäcka cyklister på vägen och i korsningar samt vid parkering på sidan av vägen. Fords senaste tänkta tekniska hjälpmedel vänder sig nu till cyklisterna. En smart cykeljacka med inbyggd belysning, bromsljus och blinkers ska göra att ouppmärksamma bilister och lastbilschaufförer enklare ska kunna se och upptäcka cyklister i trafiken.

Ford Smart Jacket

Jackan är framtagen i samarbete med klädtillverkaren Lumo och mjukvaruföretaget Tome och kopplas trådlöst upp mot cyklistens mobil för att aktivera funktionerna. Bromsljusen tänds när cyklister bromsar in och blinkers ute på ärmarna aktiveras när cyklisten ger svängtecken i korsningar.

Ford Smart Jacket

Jackan är inte enbart en visuell inlaga i trafiksäkerheten utan även en hjälp för själva cyklisten. Inbyggda vibratorer i ärmarna ger en haptisk signal vid navigering utan att cyklisten behöver titta på sin mobildisplay. Ett inbyggt headset gör att cyklisten kan navigera med röststyrning och ta mot meddelanden och samtal handsfree. Navigationsmjukvaran ska även hjälpa till att leda bort cyklisterna från starkt trafikerade vägar in på mer lämpade cykelstråk.

Jackan är än så länge en prototyp men patent är sökt och den kan bli verklighet i framtiden.

Läs mer om den smarta jackan hos Ford