Nya coronaviruset påverkar Cykelsverige på olika sätt. Svenska Cykelförbundet har sammanställt några av de vanligaste frågorna rörande coronaviruset och hur olika restriktioner påverkar enskilda cyklister och arrangörer.

Hur bör klubbarna tänka kring barn- och ungdomsträning?

SVAR: Folkhälsomyndigheten har betonat vikten av fortsatt fysisk aktivitet för att främja hälsan. I dagsläget är det dock svårt att ge generella rekommendationer kring hur träningsverksamheten bör bedrivas mer än de allmänna råd som Folkhälsomyndigheten ger. Styrelsens inställning är att uppmuntra till ungdomsträning, så länge skolorna är öppna, eller till dess att regeringen kommer med andra restriktioner. Tänk på att hålla god handhygien, dela inte vattenflaskor, duscha och byt om hemma.

Kommer föreningar och arrangörer av cykeltävlingar kompenseras ekonomiskt när tävlingar ställs in?

SVAR: Den 20 mars 2020 beslutade regeringen om ett akut stödpaket på 500 miljoner kronor till idrottsevenemang som tvingats ställa in på grund av coronaviruset mars och april. RF kommer skyndsamt, tillsammans med representanter för SF, ta fram en modell för hur stödet ska fördelas. Vi återkommer med besked så snart det är klart.

Ska man teckna tävlingslicens även fast tävlingar ställs in?

SVAR: Vi tycker det är viktigt att cyklisterna är försäkrade både vid enskild träning, klubbarrangemang och distriktstävlingar. Vi rekommenderar därför att aktiva cyklister tecknar licens, då det i licensen ingår en försäkring som gäller både vid träning och tävling.  Även motionscyklister kan teckna en baslicens för vara försäkrad vid träning och klubbarrangemang. Subvention av tävlingslicensen till följd av uteblivna tävlingar är i dag inte aktuellt.

Kommer säsongen vara helt inställd på exakt samma sätt som nu i mars/april så länge restriktion på event med 500 personer kvarstår från folkhälsomyndigheten?

SVAR: I nuläget är det för tidigt att lämna några svar om tävlingssäsongen 2020 efter 30 april. Styrelsen återkommer med besked om tiden efter 30 april, senast den 20 april.

Hur ska arrangörer av nationella cykeltävlingar förhålla sig kring restriktionerna runt coronaviruset. Kan arrangören själv flytta fram tävlingar i tävlingskalendern till datum som passar arrangören?

SVAR: För att undvika eventuella krockar i tävlingskalendern har SCF bildat en arbetsgrupp som i dialog med landets tävlingsarrangörer försöker hitta alternativa datum för de nationella tävlingar som inte kan genomföras under mars och april. När eller om regeringen lättar på restriktionerna kommer styrelsen återkomma med förslag på prioritetsordning.

I nuläget är det dock för tidigt att lämna några svar om tävlingssäsongen 2020 efter 30 april.

Om restriktionen på 500 personer släpps – är det fullt blås som vanligt med alla tävlingar då?

SVAR: SCF följer regeringens och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. SCF har som ambition att öppna upp tävlingssäsongen så fort restriktionerna lättar.

 

Mer om coronaviruset och styrelsens beslut om att ställa in tävlingsverksamheten i mars och april kan ni läsa om på Svenska Cykelförbundets sida