Vid sidan av den stora lanseringen av nya 12-delade XT och SLX presenterar Shimano även lite andra nyheter idag som en ny lätt Gravel-sko och ett kolfiberstyre för Enduro.

RX8 Gravelsko

Nya RX8 är en cykelsko speciellt framtagen för Gravel. Tidigare har grusvägscyklister ofta varit hänvisade till vanliga XC skor på sina utflykter. RX8 bygger mycket på XC-skon XC9 och ska vara en bra kompromiss mellan kraftöverföring och komfort för långa dagar i sadeln.

Shimano RX8 Gravel Shoe

Från XC9 lånas bland annat den styva kolfiberkompositsulan och de slitstarka TPU-klackarna. Vissa funktioner från XC-skon har dock skalats bort för att få ner vikten och RX8 saknar fäste för skruvdobbar och det ena av de två Boa IP1-spännen har ersatts av en kardborre-rem. RX8 väger in på 265 g (storlek 42) vilket är 65 gram lättare än XC9. Insidan är behandlad med Silvadur för att minimera lukt efter lång tids användning. RX8 finns i svart eller silver i storlekarna EU 38 till 50 och i versioner för breda fötter.

Pro Tharsis kolfiberstyre

Tharsis 3Five Carbon är ett nytt styre från Pro avsett för Enduro och aggressiv stigcykling. Styret är avsett för 35 mm klämma och är tillverkat av T800-fiber. I sin fulla 800 mm bredd väger styret 198 gram.

Shimano Pro Tharsis carbon Handlebar

Styret har en rise på 20 mm och 9° bakåtsvep. Den som inte fullt ut litar på kolfiber i stöket finns även Tharsis 3Five i aluminium med en vikt på 270 gram.

Till styrena finns en passande styrstam tillverkad i 7075-aluminium. Styrstammen har 0 vinkel och finns i längderna 35, 45 och 55 mm.

Shimano Pro Tharsis Stem

Vikten på Tharsis stem anges till 150 gram. Styrena och styrstammen finns på marknaden hösten 2019.

Mer information finns hos Shimano