Nederländska cykeltillverkaren VanMoof lanserar en ny tjänst där du hyr din cykel istället för att köpa den. Skulle cykeln dessutom stjälas så garanteras även att du får tillbaka den.

Nederländska VanMoof har funnits sedan 2009 och tillverkar cyklar för urbana miljöer och stadscykling. I sortimentet finns både elcyklar och traditionella trampcyklar. Gemensamt är att cyklarna är ”smarta” och innehåller elektronik med bland annat lås som styrs via Bluetooth och GPS som kan aktiveras vid stöld.

vanmoof lock

Nu lanserar VanMoof en ny abonnemangstjänst kallat VanMoof+ där du kan hyra någon av deras nya modeller av trampcykeln Smart eller elcykeln Electrified som lanseras under våren. Hyreskostnaden är från 19 Euro per månad. Initialt betalas även en ”nyckelavgift” på 298 Euro som låser upp cykeln. Hyrestiden är obegränsad så länge kunden vill och kan även avslutas när som helst. Hyreskontraktet går även att sälja/överlåta till någon annan. För den som hellre vill äga sin VanMoof kan cyklarna köpas från 1098 Euro.

vanmoof bike

I hyran ingår en cykel, fri service och en unik stöldåtertagandetjänst. För elmodellen ingår dessutom batterigaranti så länge som cykeln hyrs. Cykeln väljs ut på hemsidan och skickas sedan till kunden eller hämtas ut i någon av butikerna som för närvarande finns i Amsterdam, Berlin, Paris, New York, San Francisco, Tokyo och Taipei. Cyklarna kan hyras av vem som helst runt om i världen men genom att service ingår så rekommenderas att hyrestagaren bor relativt nära företagets butiker för att kunna nyttja denna tjänst. Den som har ett hyreskontrakt kan även fritt låna en cykel när denne besöker de andra städerna där VanMoof finns representerade, på exempelvis arbetsresor eller semester.

Vanmoof urban

Det som gör VanMoof-cyklarna lite extra spännande är deras system med stöldåtertagande om cykeln skulle bli stulen. I varje cykel sitter en GPS-sändare monterad och som kan aktiveras när cykeln stjäls. En spårsändare fyller dock bara sin funktion om det finns resurser att leta upp det stulna objektet, vilket inte alla gånger finns.

Hos VanMoof finns resurserna och de har själva inrättat ett speciellt team för återtagande av sina stulna cyklar. Teamet som kallar sig Bike Hunters består av 13 personer som opererar runt hela världen. Stjäls cykeln åker cykeljägarna ut, letar upp cykeln med hjälp av GPS-sändaren och återtar den när de hittar den. Under tiden får cykelägaren låna en ersättningscykel kostnadsfritt och återfinns inte den stulna cykeln inom 14 dagar får kunden en ny.

Vanmoof GPS tracker

Det verkar inte finnas någon gräns för hur långt cykeljägarna kan gå i sin återtagning och VanMoof ger som exempel att en cykel som stals i Paris återfanns i Casablanca, Marocko. I samband med att de hittade cykeln avslöjades även en stor liga som specialiserat sig på cykelstölder. VanMoof uppger att av över 100 cyklar som stulits så har 70 % återfunnits inom 14 dagar. Vilket gärna framhävs i jämförelse med 4 % som är den genomsnittliga uppklarningsprocenten av cykelstölder inom EU.

Det krävs dock inte bara stöld för att Bike Hunters ska kopplas in. Om hyran på hyrcykeln inte betalas aktiverar företaget GPS-sändaren och cykeljägarna åker ut, letar upp cykeln och återtar den från hyrestagaren.

Den nya hyrtjänsten beräknas komma igång den 24 april för trampcykeln Smart och i maj för elmodellen Electrified. Läs mer om hyrcyklarna och cykeljägarna hos VanMoof

(Foto: VanMoof)