(Pressmeddelande fån Vasaloppet/Cykelvasan)

Tio kända sportprofiler, däribland Christian Olsson, Emma Igelström och Patrik Klüft, stöttar under 2018 Friluftsfrämjandets satsning på mångfald, ledarskap och ungdomar. Lördag 11 augusti ska de cykla tioårsjubilerande Cykelvasan 90, Sveriges största mountainbikelopp med 13 000 anmälda deltagare.

Team Eliot, som teamet heter, vill sätta fokus på viktiga samhällsfrågor som behöver förändras, såsom ojämlikhet, orättvisor, diskriminering och exkludering. Bakom initiativet står tidigare VM- och EM-medaljören i stavhopp och nuvarande hockeytränaren och coachen Patrik Klüft.
– Målet är att skapa samhällsengagemang och förändring mot en mer inkluderande och rättvis värld samtidigt som den individuella hälsan gynnas, säger Patrik Klüft, grundare Team Eliot.

Team Eliot utgörs av ett antal profiler som tillsammans 2018 genomför Göteborgsvarvet och Cykelvasan. Detta är ett sätt för dem att skapa uppmärksamhet och engagemang, i år till förmån för Let’s Get Out som är Friluftsfrämjandet Region Mitts utvecklingssatsning för att med natur, friluftsliv och ledarskap stärka ungdomar med olika bakgrund. Varför har ni valt att samarbeta med Let’s Get Out?
– Att värna mångfald och variation i samhället är en nyckel för att skapa ett hållbart samhälle som bygger på förståelse, respekt, nyfikenhet och acceptans. Det är också olikheterna som stärker individer och gör samhällen framgångsrika. Att projektet är till för alla tycker vi därför är en viktig faktor, säger Patrik Klüft.

Varför har ni valt att genomföra just Cykelvasan?
– När vi satt och planerade så kom vi ganska snabbt fram till att ha ett löplopp och ett cykellopp. Sen när vi började prata cykellopp så kom vi snabbt in på Cykelvasan just med Vasaloppets historia, möjligheten att se och uppleva den resan och att vi var taggade på MTB. Känns lite nervöst, inte så många som har cyklat på det sättet så det blir en härlig utmaning och det ska bli otroligt kul. Målet vi har är att genomföra banan med en bra prestation som vi själva är nöjda med, berättar Patrik Klüft.

Upplägget för Team Eliot har under en längre tid vuxit fram och har handlat om att bygga en grupp människor som med sin bakgrund står för trygghet, solidaritet och glädje. Det första momentet, Göteborgsvarvet, är redan genomfört. Hur gick det?
– Göteborgsvarvet gick bra tycker jag. Profilerna som sprang gjorde alla under två timmar, förutom jag…, säger Patrik. Mitt mål var att ta mig runt i ett behagligt tempo utan krav men runt skulle jag och jag njöt. Mycket folk och musik längs gatorna och ett fint arrangemang.

Dessa profiler ingår i teamet som ska cykla Cykelvasan:

Christian Olsson, f d trestegshoppare med OS-guld och 3 VM-guld, manager JRS Sports Management

Emma Igelström, f d simmare med 4 VM-guld, certifierad PT, instruktör och elitfystränare (Bosön)

Mehdi Katib, f d höjdhoppare med 4 SM-guld, projektledare Skanska Teknik

Robert Tennisberg, sportjournalist, programledare, kommentator frilans

Stefan Erixon, f d bandyspelare med 5 VM-guld, Key Account manager Visam Resources

Christoffer Braw, TV-producent TV4-gruppen, främst ishockey och fotboll

Bjørn Sverre Hjellødegård, naprapat Athlete’s Care

Robert Kronberg, f d häcklöpare med EM-brons, eget företag KronBee som PT

Frida Nordstrand, journalist och sportkommentator Viasat Sport

Patrik Klüft, f d stavhoppare med VM-brons och EM-silver, hockeytränare och coach

Läs mer om Team Eliot: www.teameliot.se
Läs mer om Let’s Get Out: www.friluftsframjandet.se/letsgetout

Vasaloppet som startade 1922 är världens största långlopp på längdskidor. Sedan 2009 kan man cykla samma sträcka i Cykelvasan och sedan 2014 även springa hela sträckan i Ultravasan.