Det händer mycket i cykelhjälmsvärlden för tillfället. I dagarna presenterade Trek sin nya hjälmteknik som enligt dem har visat sig vara upp till 48 gånger effektivare än den standardfrigolit som normalt används. Tidigare i vintras kom Specialized med en hjälm som ska larma anhöriga när det händer en olycka.

Hos de svenska hjälmutvecklarna händer det också grejer. TEC som är ett varumärke inom Cycleurope har tagit fram en ny hjälm som vänder sig speciellt till barn och som hade världspremiär på Svenska Cykelmässan. Peter Mattisson, produktchef på TEC, går igenom hjälmen och dess funktioner.

Lelle som hjälmen heter har utvecklats under ett antal år av TEC i samarbete med experter på området där de genom forskning kommit att förstå skillnaden mellan en vuxen och ett barns huvudform. Formen på Lelle är anpassad efter ett barns mindre skalle där ögon, näsa och mun sitter lägre. Hjälmen täcker hela huvudet och har en passform som är djupare vilket ger ett bättre skydd mot huvudet.

Crescent TEC-Lelle Barnhjälm MIPS

– Det har saknats barnhjälmar som är gjorda och anpassade för barn. Tidigare har barnhjälmar varit vuxenhjälmar som krympts i storlek och sedan testats med ett vuxenhuvud i miniatyr i laboratorier. Vi såg att det saknades en hjälm som har den passform och skydd ett barn behöver, förklarar Peter Mattisson.

Crescent TEC-Lelle Barnhjälm MIPS

Lelle är uppbyggd med skydd i flera lager och har testats på statliga forskningsinstitutet RISE för att få den bästa stötupptagningsförmågan. Ytskiktet (EPS) är extra tjockt och har mjukare densitet vilket tar upp smällar bättre. Den främre delen av hjälmen har en skärmliknande form som är extra förstärkt för att skydda panna och näsa vid fall framåt. För att hålla temperaturen nere under varma dagar finns 11 ventilationsöppningar. Det innersta lagret har utrustats med MIPS som minskar rotationsvåldet mot hjärnan. Lelle har även utrustats med en avtagbar störtbåge i metall.

Crescent TEC-Lelle Barnhjälm MIPS Lelle finns i två olika storlekar; S för 44-50 cm huvudomkrets och M för 46-54 cm. Passformen justeras med ett vridreglage i nacken som ser till att hjälmen sitter centrerad mitt på huvudet. Hjälmbandet har grönt spänne som löser ut vid belastning om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek. Baktill på hjälmen finns inbyggd belysning.

Crescent TEC-Lelle Barnhjälm MIPS

Till Lelle medföljer en specialanpassad mössa för kallare dagar. Mössan ersätter den löstagbara hjälmstoppningen och fäster i kardborren på hjälmens insida. Därmed utgör hjälm och mössa en enda enhet som ger hjälmen en bättre passform på huvudet än om en vanlig lös luva används.

Vikten på Lelle är 595 gram och den finns i fem olika färger. Priset är 999 kr.

Barnhjälmen Lelle har utnämnts till Årets produktdesign i Red Dot Award, ett prestigefyllt pris som har delats ut i över 60 år världen över. Lelle prisas för sin innovation, design, funktion och kvalitet.

Mer information om Lelle finns hos TEC