Den sjätte upplagan av Lidingöloppet MTB genomfördes idag den 6 maj. Strålande sol och +17 grader bjöd in dagens cyklister till Lidingö. Det blev ett race med full fart från början där Team Serneke Allebike med Emil Lindgren i spetsen körde hårt från början och tog hela pallen för 2:a året på raken. I damklassen, med en ny damstart, drog Emmy Thelberg det längsta strået i spurt mot Hanna Bergman och Åsa Erlandsson.

Förhandstipsen var att loppet skulle få liknande karaktär som fjolåret med hög fart från början. Det var flera åkare i båda dam- och herrklassen som var sugna på segern.

Med den nya damstarten gavs de startande chansen att positionerna sig på ett bättre sätt mot sina konkurrenter. Farhågorna att det inte skulle gå fort var som bortblåsta redan från början då Åsa Erlandsson satte hög fart tidigt och fick med sig Hanna Bergman och Emmy Thelberg. Tre åkare som har fina meriter från olika lopp och framförallt från Lidingöloppet MTB med vinster och topplaceringar. Tättrion skapade en lucka som stadigt växte till jagande Nadia Larsson, Ingrid Kjällströms och Hanna Näslund. Åsa Erlandsson och tätgänget höll ihop hela vägen in mot mål och det hela avgjordes sista biten med en spurt. Längsta strået drog Emmy Thelberg, Team TCM, som äntligen tog en seger efter två stycken 2:a-platser 2014 och 2015. Tvåa i mål var Hanna Bergman, Falu CK, och trea i mål blev Åsa Erlandsson, Varbergs MTB. Seger tiden skrevs till 2:25:17.

Lidingöloppet MTB 2018 Emmy Thelberg

– Jättekul att åka idag! Jag var lite orolig att det skulle bli låg fart men Åsa cyklade fort från början, säger Emmy Thelberg. På frågan om hennes erfarenhet från landsvägscyklingen bidrog till att hon var stark i spurten svarar hon: – Ja men det tror jag, jag har spurtat mycket under åren på landsväg och det är ett bra komplement till MTB-cyklingen.

I herrklassen sattes det hög fart från start av Team Serneke Allebike över den tekniska delen på Bosön. Deras tre cyklister malde på och några andra försökte hänga med där namn som Henrik Sparr, Calle Friberg, Isak Nordin, Alexander Wetterhall och Mikael Flockhart är några av de starka namnen. I Grönstabacken kom så den slutgiltiga stöten då de tre i täten fick lucka till sista jagande. Efter det växte avståndet trots jakten från killarna bakom. Calle Friberg,Team HiQ, och Isak Nordin, Cykloteket Racing Team, hade länge sällskap och blev på södra ön ikappåkta av Alexandet Wetterhall, Tre Berg CK. In mot passering av Lidingövallen efter 38 km valde Wetterhall att trycka på och fick en lucka som han sedan höll till bakomvarande. Han plockade lite på täten men kunde inte göra något och kom i mål som fyra 2m26s efter segraren. I täten bombade Team Serneke Allebike på och höll sin lucka. In mot sista spurten fick Emil Lindgren en liten lucka och kunde spurta hem sin andra raka seger på Lidingö. Tvåa i mål var likt förra året var Michael Olsson och trea blev fjolårstrean Dennis Wahlqvist. Alla tre var inom 2 sekunder i mål och segertiden blev 2:01:16.

Lidingöloppet MTB 2018 herrar elit Emil Lindgren

– Jag är helt slut då det gick fort från start. Men jag har starka lagkompisar. Det är inte så enkelt som det ibland kanske ser ut när vi växeldrar. Ett jättefint och jätteroligt arrangemang, säger Emil Lindgren direkt efter vinsten.

Utöver seniorerna cyklade även Herrjuniorerna 63 km (17-18 år). Vann där gjorde Joel Thulin Elofsson från Kolmården MTB 17 år på tiden 2:33:14.

Lidingöloppet MTB 2018 Joel Thulin Elofsson

Det har varit en strålande fantastisk dag för cykling på Lidingö och Lidingövallen där det redan från tidig morgon var full fart med olika lopp. Första loppen var barnloppet över 3,5 km och 6 km med massor av barn mellan 6 och 11 år. Lite senare var det dags för 23 km där tävlingsklass för 11-16 år gav sig iväg först. Cykelglädjen fanns verkligen bland alla deltagare och imponerande cykelkontroll på alla sträckor. Snabbast i ungdomsklasserna var Joel Warrén, MTB Täby (P15-16), Gustav Wissting, TEAM UV – Norrlandscyklisterna (P13-14), Anton Unger, Falu CK (P11-12), Lousie Ehrlin, Almby IK (F 15-16), Tilde Lindström, MTB Täby (F13-14), och Hannah Noren, Falu CK (F11-12). Efter ungdomarna gav sig Motionsklassen 23 km iväg med massor av glada cyklister som bjöds på fantastisk cykling. Idel glada och positiva kommentarer efter målgång.

Vacker bana, tuff bana, skön stämning i spåret, grym publik var några av kommentarerna efter målgång under dagen.

Lidingöloppet MTB 2018

– Det har varit en otroligt fin cykeldag för alla som varit ute på Lidingö och följt loppen idag, både för de drygt 2300 cyklisterna och all publik. För oss som arrangör är det alltid lika fantastiskt att se den glädje som utstrålas från cyklisterna och alla deltagare vid våra olika arrangemang, säger Tomas Hoszek Generalsekreterare Lidingöloppet.

Antal deltagare:

Lidingöloppet MTB 63: 1744
Lidingöloppet MTB 23: 446
Lilla Lidingöloppet MTB: 141

Fullständiga resultat hittas på hemsidan: www.lidingoloppet.se/sv/site/mtb/resultat/resultat-2018

Cykelkanalens bilder på deltagarna MTB 63 finns här

Cykelkanalens bilder på deltagarna MTB 23 finns här

Cykelkanalens bilder på deltagarna Lilla finns här