(Pressmeddelande från SCF)

Under helgen har det svenska junior- och U23 landslaget befunnit sig i Zlín, Tjeckien för att köra EM på landsväg för juniorer och U23. Bäste svensk blev regerande svenska linjemästaren Lucas Eriksson, Motala AIF CK som slutade femma i U23 herrarnas linjelopp.

Europamästerskapen för landsvägscyklisterna är i år uppdelade på två arrangemang. Elitens tävlingar går i Glasgow i samband med en större TV-sänd EM-vecka, medan juniorer och U23:or på landsväg åker till Zlín, Tjeckien för att göra upp om EM-placeringar. Till Zlín skickade Sverige en trupp på tio cyklister och sex ledare.

Först ut var damjuniorernas tempolopp med förstaårs juniorerna Julia Borgström, Höllviken CK och Wilma Olausson, Giro Cycle Club på startlinjen. Det var en tuff bana med över 150 höjdmeter på 10,9 kilometer som damjuniorerna skulle ta sig an under torsdags förmiddagen. Båda tjejerna körde de tekniska bitarna av banan riktigt fint men hade inte riktigt tempot för att slåss om medaljerna, Wilma blev bäste svensk på en 24e plats och Julia slutade 26a.

Under lördagen var det dags för damjuniorernas linjelopp där det blev stenhård körning från start. Wilma och Julia satt i tredje grupp ut på fjärde varvet när Wilma kraschade olyckligt i den branta utförsbacken och oturligt bröt nyckelbenet. Julia fortsatte att köra på och slutade 24a på sitt första EM som junior.

Även herrjuniorerna fick ett tuft lopp där Wincent Wallinder blev bäste svensk på en 41a plats.

– Killarna kör så gott de kan men räcker tyvärr inte till. På en såhär tuff bana får man en chans och den missade dem, säger förbundskapten Lucas Persson.

Sist ut under mästerskapet var U23 herrarnas linjelopp där Sverige ställde upp med ett riktigt starkt lag, däribland nykorade svenska linjemästaren Lucas Eriksson, Motala AIF CK som har visat på storform hela säsongen. Och storform visade Lucas Eriksson ännu en gång då han på den riktigt tuffa banan var med och körde med de allra bästa.

– Det är en sån jäkla hård banan så du kan inte ha en halvbra dag utan du måste vara på topp från start, säger Lucas Persson, förbundskapten och fortsätter,

– Lucas Eriksson höll hög klass loppet igenom, han visar ännu en gång att han hör hemma bland de allra bästa här, avslutar Lucas Persson.

Mot slutet av loppet fick Lucas Eriksson på egen hand försöka skapa något för att täppa igen luckan till de fyra som låg i utbrytning men kunde inte riktigt täppa igen luckan och fick nöja sig med en femte plats.

– Det har varit ett helt okej lopp, banan var sjukt hård men det kändes bra från start. Planen var att försöka skapa något mot slutet, men det gick inte riktigt hela vägen, säger Lucas Eriksson och fortsätter,

– Just nu känns det sådär men ändå okej, när man var såpass nära så känns det lite bittert, avslutar Lucas Eriksson.

Truppen som var på plats:

U23 herr:
Lucas Eriksson, Motala AIF CK

Jacob Eriksson, Motala AIF CK

Erik Sandersson, Motala AIF CK

Vincent Anderson, Stockholm CK

Dam junior:

Wilma Olausson, Giro Cycle Club

Julia Borgström, Höllviken CK

Herr junior:

Emil Lindgren, Falu CK

Hjalmar Klyver, CK Bure

Anton Dalhblom, CK Bure

Wincent Wallinder, Västerås CK

Ledare

Lucas Persson, förbundskapten HJ/U23

Isabelle Söderberg, förbundskapten DJ

Peter Söderberg, massör

Julia Christiansen, massör

Jonathan Giske, mekaniker

Simon Spiesz, mekaniker

 

(Fotograf: Niklas Wallner)