Falu kommun har lämnat över namnrättigheterna gällande cykelarenan på Lugnet till Falu CK och Borlänge CK. Som i sin tur sålde dem vidare till stålkoncernen SSAB. Det nya namnet blir SSAB Mountainbike Arena.

-Vi vill ha fler evenemang i Falun, men istället för att stötta med rena skattepengar, ser vi till att skapa ekonomiska förutsättningar på annat sätt, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef.

De senaste åren har Lugnet växt till att bli ett av Sveriges bästa cykelområden. Den nybyggda XCO-banan som är skapad för att möta dagens och morgondagens internationella tävlingskrav öppnar möjligheter för att arrangera större internationella topptävlingar i Falun.

-Falu kommun ser gärna att det skapas fler stora evenemang i Falun, och naturligtvis vill vi se fler tävlingar och internationella sådana på vår cykelarena. Men alla evenemang kostar pengar och då gäller det att vi tittar brett på hur kommunen kan vara med som en stödjande ekonomisk part, utan att bara använda sig av skattepengar, säger Tomas Jons.

När det gäller cykelarenan med området kring stadion, mördarbacken och bergbana valde man att lämna över namnrättigheterna till klubbarna Falu CK och Borlänge CK, som redan arrangerar tävlingar på Lugnet och som kan tänka sig att ansöka om större tävlingar framöver.

SSAB-Mountainbike-Arena

SSAB valde sedan att köpa namnet på den nya cykelarenan som består av området inne på Lugnet arena samt de längre mountainbikelederna som börjar och slutar inne på arenan. För SSAB handlar det om att skapa möjligheter till förbättrad hälsa hos sina anställda men även att öka attraktiviteten som arbetsgivare genom att namnge arenan.

-Cykling är ett av de mest populära sätten att röra på sig och det passar alla. Förutom att man tar sig från en punkt till en annan så bidrar man även till en hållbar värld och livsstil. Därför är det naturligt att SSAB går in och stöttar den nya mountainbikearenan på Lugnet i Falun, säger Mia Eriksson, plats- och produktionschef på SSAB i Borlänge.

Namnrättigheterna är värda 1,5 miljoner kronor. Klubbarna får tillsammans 500 000 kronor per år i tre år framåt.

-Det är ett jättebra avtal, för att vara cykel, och jag är glad över att kommunen på det här sättet kan vara med och skapa ekonomi i de kommande evenemangen utan att använda några skattepengar. Klubbarna har fått en bra ekonomisk grundplåt att jobba vidare utifrån, säger Tomas Jons.

Invigningen av SSAB MTB Arena sker i början av sommaren.