Att cykla landsvägscykling med elassistans, så kallad E-road, blir allt mer populärt. Shimano lanserar nu en ny mjukvara till sitt elektroniska Di2-system som gör det möjligt att ändra assistansläge på STEPS-motorsystem med knapparna på Di2-landsvägsreglagen.

Förutom det rent estetisk att slippa en massa ”MTB-knappar” på styret ger den nya funktionen bättre kontroll då det inte längre är nödvändigt att släppa händerna från reglagen för att ända assistanslägen. Något som kan vara välkommet för de som kör elassisterad Gravelcykling i stökig terräng.

Shimano Steps E-road Di2Den nya funktionen fungerar med nuvarande Ultegra Di2-reglage (R8070) i kombination med Shimano STEPS-motorsystem E5000, E6100, E7000 och E8000, med utanpåliggande eller integrerat batteri samt displayerna E6100 och E7000. Mjukvaran till Di2 finns att ladda ner från den 8 april.

Ultegra Di2-reglagen kan i sin tur styra växelfunktionen hos landsvägsbakväxlarna Ultegra (RD-R8050) och Ultegra RX (RD-RX805) samt MTB-bakväxlarna XT (RD-M8050) och XTR (RD-M9050). Växelfunktionerna kan konfigureras med E-Tube appen.

Shimano Steps Drop Bar Di2De som använder mekaniska landsvägsreglage, som saknar Di2-knappar, ihop med STEPS behöver inte heller ha några extra knappar på styret utan kan växla assistansläge genom att använda den 3e knappen på displayen.

För att STEPS ska passa för snabbare touring-, Gravel- och landsvägscykling kommer en ny större 47T-framklinga som tillbehör till STEPS. Motorassistansen slår dock fortfarande av vid 25 km/h men den nya klingan ska ge möjlighet till en högre toppfart vid trampning av egen kraft.

Shimano Steps E-road Di2

Mer nya E-bike komponenter

Förutom den nya mjukvaran och 47T-klingan kommer även en del andra nya komponenter för elcykling.

De som cyklar eMTB i stökig terräng kan ofta uppleva att vevarmarna slår i underlaget. Till STEPS kommer det nya kortare 160 mm vevarmar som ska komplettera existerande 165, 170 och 175 mm armar. De kortare vevarmarna passar även bättre för kortare cyklister.

Till eMTB med 12-delade växelkomponenter kommer det nya MTB-specifika framklingor med 34T, 36T och 38T med Shimanos Dynamic Chain Engagement-teknik som ska hålla kvar kedjan på klingan i stökig terräng. Dessutom kommer en ny 12-delad framklinga med 42T avsedd för el-trekking.

Shimano Steps Chain RingSTEPS-systemet uppdateras med en ny kraftigare batteriladdare. Nya EC-E8004 är nästan dubbelt så snabb som nuvarande EC-E6002 och laddar upp ett tomt batteri till 80 % på 2,5 h. Full laddning tar 4,5 h. Den lätta, kompakta och IPX5-skyddade laddaren ska enkelt kunna följa med i ryggsäcken och plockas fram för laddning vid exempelvis den obligatoriska pausen på caféet.

Shimano Steps Charger
Jämförelse mellan nya och äldre laddare

Mer information om de nya komponenterna finns hos Shimano

(Foto: Irmo Keizer och Shimano)