(Pressmeddelande från SCF)

Den 18-22 juli kommer Sveriges bästa mountainbikecyklister till Östersund för att göra upp om medaljerna i cross country (XCO), sprint (XCE) och stafett (XCR).

Cyklister i världsklass kommer under några dagar att befinna sig på Frösö Park för att göra upp om SM-medaljerna. Besökarna kommer att kunna följa närmare 800 starter på den nya tävlingsarenan som Frösö Idrottsförening har färdigställt för att arrangera årets SM men även 2019 års upplaga. Svenska Cykelförbundet livesänder tävlingarna på solidsport.com/scf.

Regerande mästaren, Emil Lindgren, Serneke Allebike CK och Matthias Wengelin, Länna Sport CK, båda två från Säter med flera SM-medaljer i ryggsäcken kommer som alltid gå in för att ta de översta pallplatserna, likaså Michael Olsson, Serneke Allebike CK och rutinerade OS-medaljören Gustav Larsson som kör SM för Kvänum IF.

I damelitklassen ser vi flera yngre stjärnor på uppåtgående. Ida Jansson (U23), Falu CK, med fina placeringar i världscupen under sitt första år som elitåkare, efter flera internationella topplaceringar och JVM-guld som junior. Linn Gustafzzon, Team KBK Bikes CK, med flera SM-medaljer och internationella meriter i bagaget är tillbaka efter ett tävlingsuppehåll under förra säsongen. Bland juniorerna finns Saga Molin, Varbergs MTB klubb, som nyligen gjort riktigt bra insatser på internationella arenan och Ella Holmegård, Mölndals CK, som haft ett riktigt lyft det  senaste året med en färsk världscupseger och ett VM-silver 2017.

– Vi är glada över att se så många duktiga åkare på startlinjen i Östersund. Passa på och kom hit och se häftig cykling. I MTB-SM kan du se både unga och gamla som är med och tävlar. Det går riktigt fort och är roligt att se på, inte minst ungdomarna som är med och kör på samma banor som eliten, säger Anders Bromée på Svenska Cykelförbundet.

Discipliner och dagsprogram

SM-banan är dragen som en fyrklöver med loopar ut från tävlingsområdet, vilken gör den publikvänlig. Loppen är möjliga att följa vid flera sektioner av banan.

XCE – Sprint 18-19 juli

SM inleds med två dagars XCE, Cross Country Elimination eller Sprint. Under XCE-loppen är det högt tempo och tävlingarna avgörs via flera korta heat i en bana som är ca 800 meter. Under onsdagen blir det spännande tävlingar i de stora barn- och ungdomsklasserna och även i masterklasserna för herrar och damer. På torsdagen kommer de stora avgörandena i junior och elit klockan 14.00-18.00.

XCO – Cross Country 20-21 juli

Under fredagen och lördagen hålls tävlingarna i XCO, Cross Country Olympic. Tävlingsdeltagarna kör ett antal varv på den 5,1 km lång SM-banan, med gemensam start. Först i mål vinner. Åkarna utmanas i kondition och teknik för att klara hinder som hopp, dropp, stenar och rötter. Missa inte lördagens elitlopp klockan 13.00 för damer och klockan 15.00 för herrar.

XCR – Stafett 22 juli 

Under sista SM-dagen, söndagen 22 juli avgörs stafetten XCR, Cross Country Team Relay, för ungdom 16,2 km och senior 31,8 km. Varje lag består av tre cyklister i olika klasser. Samtliga kör ett banvarv var. Den här dagen blir det också nybörjar- och motionslopp för deltagare från 6 år och uppåt.

Se hela tävlingsprogrammet

(Foto: Niklas Wallner, SCF)