Nicolai har lanserat sin nya Saturn 14 som är en modern 130/140 mm stigcykel med antingen 27,5 eller 29-hjul. Med nya Saturn 14 tar Nicolai med sig erfarenheterna av sin extremt långa och flacka Geolution-geometri och blandar upp den med ett snabbt och lätt uppträdande från XC-modellen Saturn 11.

Nicolai Saturn 14

Resultatet är en ny geometri kallad Geolution Trail och som ska ge en snabb och lekfull stigcykel. Geometrin på Saturn 14 är fortfarande lång och flack, om än inte så extrem som hos märkets Enduro-modeller. Gaffelrörsvinkeln är 65,5° och sadelrörsvinkeln är 76,5°. Reach uppgår till 450 till 540 mm beroende på ramstorlek.

Nicolai Saturn 14 i korthet:

  • Användningsområde: aggressiv stigcykling
  • Hjulstorlek: 27,5 eller 29
  • Justerbar Geolution Trail geometri
  • Slaglängd: 130-140 mm fram och 130/138 mm bak i ett Horst-länkage
  • Storlekar: S, M, L, XL och XXL. Reach från 450 till 540 mm
  • Ram i 7020 T6 aluminium. Ramvikt 2,95 kg
  • Pris lös ram 2499 Eur
  • Pris komplett cykel från 6499 Eur

Nicolai bygger alla sina ramar kring Geolution-konceptet som de tagit fram i samarbete med Chris Porter. Geolution innehåller fyra olika huvudkomponenter. Lång Reach som gör att alla cyklister oavsett kroppslängd kan utnyttja fördelarna med en modern kort styrstam och ett brett styre utan att få en allt för hoptryckt position. En flackare gaffelrörsvinkel minskar risken och känslan att fara över styret i branta utförsbackar. Dessa två tillsammans ger en lång hjulbas som positionerar cyklisten centralt på cykeln vilket ger stabilitet både utför och uppför. Slutligen en brantare sadelrörsvinkel som ger en mer framflyttad sittposition vilket gör klättring enklare då det reducerar risken för framhjulslyft i branta uppförsbackar.

Saturn 14 Kommer i fem olika storlekar från Small till XXLarge med Reach mellan 450 till 540 mm och ska enligt Nicolai passa cyklister från 160 till 205 cm. För den som inte är helt tillfreds med geometrier och storlekar kan Nicolai alltid bygga måttanpassade ramar, mot extra kostnad.

Nicolai Saturn 14 Geometry 27,5Nicolai Saturn 14 Geometry 29

Saturn 14 kan användas med antingen 27,5 eller 29-hjul. Ramen är en och samma i grunden men som justeras för olika hjulstorlekar med Mutator-chippet på sadelstaget samt styrlagrets bygghöjd. Saturn 14 använder sig av Metric-bakdämpare och kan ändra slaglängden bak med olika dämparlängder. Med 27,5-hjul ger en 210×55-dämpare 138 mm slaglängd och en 210×50-dämpare 130 mm. Med 29-hjul kan bara en längd på dämpare användas på grund av begränsat däckutrymme i baktriangeln. Där ger en 210×50-dämpare 130 mm slaglängd.

Nicolai Saturn 14 Alu Frame

Ramen är tillverkad av 7020 T6 aluminium och har på klassiskt Nicolai-maner en hel del CNC-frästa detaljer och synliga svetsfogar. För att få ner vikten används titanskruvar i länkaget och vid bakdämparen. Ramen har Boost 148 och ISCG-fäste för kedjeskydd. Samtliga ramstorlekar har plats för en 750 ml vattenflaska i ramen. Vikten på ramen anges till 2,95 kg. Ramen finns i ett gäng olika kulörer. Antingen lackerad med pulverlack eller anodiserad. Den går även att få i obehandlad Raw. Därutöver kan dekaler och de frästa ramdetaljerna matchas i en mängd olika färger.

Nicolai Saturn 14 CNC

Växelvajrar och bromsledningar är dragna på utsidan av ramen. Enligt Nicolai så är fördelen med intern dragning i stort sett kosmetisk då det ger renare linjer, men det ger även ett visst skydd mot yttre påverkan som exempelvis flygande stenar från framhjulet. Nackdelen med intern dragning är att det blir betydligt mer omständligt vid service. På Saturn 14 är vajrar och ledningar dragna på ovansidan av diagonalröret och där bromsar kan bytas ut helt kompletta utan att behöva plocka bort paneler eller trä in ledningarna genom trånga hål.

Nicolai Saturn 14 Rocker

En liten speciell ramdetalj som de använt sig av hos alla Saturn-modeller sedan 2004 är ett extra förstärkningsstag vid bakdämparen. Staget som kallas Tension-bar sitter monterat mellan undre bakdämparfästet och bakdämparbryggan och ska hjälpa till att ta upp de stora påfrestningarna som uppkommer i de fall då bakdämparen bottnar ur. Tack vare staget kan ramen och fästpunkterna designas med lättare material utan förstärkningar vilket hjälper till att hålla nere vikten på ramen.

Nicolai Saturn 14 Tension Bar

Saturn 14 kommer som färdig cykel eller som lös ram. Alla Nicolais modeller går att konfigurera i viss mån efter egna önskemål med komponenter från RockShox, SRAM, Fox, Hope, Continental, Intend och Tune. Priset på lös ram är 2499 Eur och kompletta cyklar startar på 6499 Eur.

Mer information finns hos Nicolai

Föregående artikel70 procent av stockholmarna kan cykla till jobbet på under 30 minuter
Nästa artikelCykelfrämjandet lär Stockholmare att cykla