Shimano släpper en ny app till sitt elmotorsystem STEPS som ska ge användaren information om sin cykeltur och motorsystemet rätt in i mobilen.

Appen som heter E-Tube Ride App finns för både iOS och Android och kan användas till Shimano STEPS i serierna E8000 och E7000 för MTB samt E6100 och E5000 för city/stadscyklar.

Shimano E-Tube Ride App

Tanken med appen är dels att ge användaren mer information i ett format de är vana vid via mobilen. Men även att göra elcyklar något billigare. Med appen krävs det ingen separat cykeldator på styret vilket gör att kostnaderna kan hållas nere samt att systemet blir något mindre iögonfallande när den står parkerad då den inte skyltar med en stor display på styret.

Shimano E-Tube Ride App

För att kunna använda appen krävs dock någon form av hårdvara som sköter kommunikationen mellan STEPS-systemet och mobilen. Den som redan har en display i systemet som till exempel Shimanos SC-7000/6100 kan använda sig av dessa. Den som inte har/vill ha display får använda sig av kopplingsboxen EW-EN100 som kopplas in via kabel i STEPS-systemet och kommunicerar sedan via Bluetooth med appen i mobilen.

Shimano Steps EW-EN100

På kopplingsboxen finns det även en knapp för att ändra assistansläge på motorn, så den som vill vara riktigt minimalistisk kan även ta bort de styrmonterade reglagen som sköter detta.

Funktioner som ingår i appen

  • Visning av data som hastighet, maxhastighet, medelhastighet, kadens (rpm), återstående räckvidd, laddningsnivå, assistansläge, växelläge, växelläge vid start (vid automatfunktion), distans, färdtid, klocka, serviceindikator, felmeddelande.
  • Fem olika visningslägen av information
  • Färgdisplay som ändrar färg i förhållande till assistansläge
  • Touchscreen som stöder dra, svep och nyp
  • Varningsmeddelanden för batterinivå och systemfel
  • Ändring av drivsystemets karakteristik, från det batterisparande Explorer-läget till det mer kraftfulla Dynamic-läget samt individuell inställning av de olika lägena
  • Finns för både iOS och Android

Mer information om E-Tube Ride och hur du laddar ner appen finns hos Shimano