Shimano utökar sitt sortiment av MTB-specifika elcykelkomponenter med nya Steps E7000 som kan sägas vara en något enklare version av Steps E8000 och är avsedd för lite mindre aggressiva skogsaktiviterer än sin tuffare storebror.

Nya Shimano Steps E7000

Shimanos nya motorserie Steps E7000 har ny mittmotor, nya reglage, ny display och möjlighet till mobil-integration.

Motorenheten DU-E7000 lånar alla funktioner från E8000 men är i ett något enklare format. Effekten är lagliga 250 W nominellt med 500 W i toppeffekt. Vridmomentet är 60 Nm. Motorn ger assistans upp till 25 km/h.

Motorenheten är smal och kompakt för att inte ge ett allt för brett avstånd mellan pedalerna. Q-faktorn är 177 mm. Vikten anges till 2,8 kg för en lös enhet. E7000 har samma dimensioner och placering av ramens fästpunkter som E8000.

Nya reglage

Till nya E7000 kommer nya reglage. Ett för vänster sida SW-E7000L som reglerar graden av assistans samt ett för höger sida SW-E7000R som sköter växlingen när E7000 används i kombination med Di2. Designen på det vänstra reglaget har anpassats för att användas i kombination med tum-opererad kontroll till höj/sänkbar-sadelstolpe.

Reglagen fästs med en klämma som är I-Spec EV kompatibel. Knapparna har ett distinkt klick som även känns igenom tjockare vinterhandskar.

Display och Smartphone-stöd

E7000 har en ny display SC-E7000 som visar assistansläge, hastighet, batteritid och växelläge för Di2.

Den som vill ha ett mer minimalistisk system och inte bryr sig om informationen på en display kan istället använda sig av den lilla kopplingsboxen EW-EN100 som med sin enda knapp kan växla assistansläge och visa batteristatus på en LED. Genom att sköta systemet med EW-EN100 innebär det att det vänstra knappreglaget helt kan monteras av för att ge ett ännu renare styre.

Shimano Steps EW-EN100

Den som å andra sidan törstar efter information kan använda kopplingsboxens inbyggda trådlösa Bluetooth sändare som gör det möjligt att få upp all information på 3e-partsprodukter som GPSer och Smartphones.

Assistanslägen med fintrimning

E7000 har tre lägen av assistans (samt ett gå-läge) för att passa i alla tänkbara situationer. Eco-läget är batterisparläget som har räckvidd i åtanke och ger minst grad av assistans. Trail-läget används i normalfallet och ger bra assistans med bibehållen bra räckvidd. Boost-läget är för dem som inte bryr sig så mycket om räckvidd men vill ha ordentligt med effekt när situationen kräver.

Shimano Steps phone app

Nivån av assistans i de olika lägena regleras med hjälp av motorns inbyggda momentgivare som känner av pedaltryck för att ge en så normal cykellik känsla som möjligt.

Effektlägena kan även finjusteras i tre ytterligare lägen Explorer, Dynamic och Custom med hjälp av en speciell app för att passa olika typer av användare med avseende på assistans och batteriförbrukning.

Tillgänglighet

Steps E7000 finns ute på marknaden i september 2018. Smartphone-appen som kan finjustera effektlägena finns tillgänglig på Shimanos websida i juli 2018.

Video

Cykelkanalen fick en pratstund med Ben Hillsdon från Shimano som berättar mer om nya Steps E7000.

Mer information om nya Steps E7000 finns hos Shimano