De som följer världscupen i XCO har säkert lagt märke till att Trek Factory Team-cyklisten Jolanda Neff använt sig av en heldämpad modell på vissa tävlingar där delar av ovanröret maskerats med ett tygskynke. Nu har Trek lyft på skynket och officiellt presenterat sin nya heldämpade XC-cykel Supercaliber 2020.

Trek Supercaliber 2020

Trek Supercaliber 2020 i korthet:

  • Heldämpad MTB för XC och Långlopp
  • 100 mm slaglängd fram och 60 mm bak
  • 29-tums hjul på samtliga sex storlekar S-XXL
  • Huvudram och baktriangel i kolfiber
  • Fyra olika utrustningsversioner med pris från 49 999 till 115 999 kr

Mikael Strand från Trek går igenom detaljerna på nya Supercaliber

Trek kallar sin nya Supercaliber för varken en hardtail eller en heldämpad cykel. De benämner den istället för ”det bästa av två världar” där en helt ny typ av bakdämparkonstruktion är tänkt att ge komfort och kontroll på stökiga XC-banor men samtidigt behålla trampeffektivitet och en låg vikt.

Trek Supercaliber 2020

Centralt i nya Supercaliber är en konstruktion som Trek kallar IsoStrut och som består av en integrerad bakdämpare på undersidan av ovanröret som ger 60 mm fjädringsväg.

Trek Supercaliber Iso Strut

IsoStrut är tillverkad i samarbete med Fox och ser ut som ett enda långt gaffelben som sitter fast inspänd i båda ändar. Utanpå röret flyter en hylsa av aluminium och som utgör en förlängning av sadelstagen. Hylsan har bussningar i ändarna och mitt på sitter en genomgående dämparbult som fäster i den interna luftfjädern och dämparen.

Trek Supercaliber Iso Strut

Bakdämparlänkaget har bara en enda pivotpunkt nere vid vevpartiet och saknar en led vid baknavet. Istället är det de flexande sadelstagen som ska se till att till att få allt att fungera. Bakdämparen är låsbar, antingen med spak på dämparen eller med remotereglage på styret.

Trek Supercaliber 2020

Supercaliber saknar fäste för framväxel och är tänkt att enbart användas med en enda framklinga i ett 1x-växelsystem. Den största framklingan som får plats är 36T. Ramen har plats för två vattenflaskor.

Fram sitter det en 100 mm gaffel monterad som standard men Supercaliber kan köras med upp till 120 mm gaffel (531 mm A-C). Ramvikten anges till 1950 gram inklusive dämpare.

Geometri

Supercaliber kommer endast med 29-hjul. Trek tror fortfarande på sitt system Smart Wheel Size där kortare cyklister får en mer lätthanterlig cykel om den har 27,5-hjul. Men de flesta elitcyklister är i regel säkra på att hantera sin cykel och beredda att byta detta mot de fördelar som större 29-hjul ger i form av att behålla moment och hastighet i stökig terräng. Ramen är inte kompatibel med 27,5- eller 27,5-plus hjul. Ramen har utrymme för 29×2,2”-däck.

Trek Supercaliber 2020

Gaffelrörsvinkeln är 69° och sadelrörsvinkeln 74°. Kedjestagen är 430 mm långa. Nya Supercaliber kommer i sex olika storlekar; S, M, ML, L, XL och XXL.

Utrustningsversioner

Supercaliber finns till en början i fyra olika utrustningsversioner. Samtliga har ram i OCLV-kolfiber, 1×12-drivlina från SRAM och hjul med kolfiberfälgar.

Supercaliber 9.7: Rockshox Reba-gaffel, SRAM NX Eagle, Shimano BR-501 bromsar. Pris 49 999 kr

Supercaliber 9.8 GX: Fox SC 32-gaffel, SRAM GX Eagle, Shimano XT-bromsar. Pris 67 499 kr

Trek Supercaliber 2020

Supercaliber 9.9 XX1: Fox SC 32 Factory-gaffel, SRAM XX1 Eagle, SRAM Level-bromsar. Pris 105 999 kr

Supercaliber 9.9 XX1 AXS: Rockshox SID-gaffel, SRAM XX1 Eagle AXS, SRAM Level-bromsar. Pris 115 999 kr

Supercaliber Ramset, 42 999 kr

Nya Supercaliber finns tillgänglig från november 2019.

Mer information finns hos Trek