Bilister och cyklister är ofta varandras motpoler i trafiken och inte allt för sällan uppstår konflikter där ena parten uttrycker sin avsky över den andra. Hos biltillverkarna verkar det dock råda en lugn och skön harmoni mellan de båda trafikslagen.

Vi har tidigare skrivit om biltillverkaren Ford och dess satsning på cyklister. Vi fortsätter på samma tema med bilar och cyklar och landar denna gång hos Peugeot som har tagit fram en hopfällbar elcykel som ska lösa parkeringsproblemen för bilister. Många väljer den bekväma vägen med bil till arbetet men får sedan brottas med problemet att försöka hitta en ledig parkeringsplats, speciellt de som arbetar i stadskärnan i storstäder.

Peugeots lösning på parkeringsproblemet är ett projekt de kallar ”den sista kilometern” som går ut på att bilägaren parkerar sin bil utanför staden och tar sedan cykeln in den sista biten.

Peugeot eF01

Cykeln de tänker sig att bilägarna ska använda heter Peugeot eF01 och är en hopfällbar cykel med elassistans. eF01 har designats för att kunna integreras i bagageutrymmet på SUVen Peugeot 5008 där den även har tillgång till en laddstation. Den vikbara ramen har snabbkopplingar och uppges inte ta mer än cirka 10 sekunder att fälla ut/ihop.

eF01 har en ram och gaffel av aluminium och rullar på 16-tumshjul. Vikten uppgår till 18,6 kg. Motorn är navmonterad och topphastigheten är 20 km/h. Batteriet på 208 Wh ger en räckvidd på upp till 30 km. Laddtiden i bagaget på 5008 uppges till 60 min för ett helt utdraget batteri.

Peugeot eF01 folding ebike

eF01 har en enda utväxling i en helt kapslad drivlina. Bromsarna är hydrauliska skivbromsar fram och bak. Pakethållare är integrerad i aluminiumramen och belysning finns monterat. Däremot saknas skärmar för blöta dagar. Priset för eF01 är 1999 Eur.

Till sin hjälp att göra eF01 hipp har Peugeot UK tagit BMX stjärnan Kriss Kyle och 2016 års kvinnliga Europamästare i rally Catie Munnings till sin hjälp.

Den som blir sugen på eF01 efter att ha sett Kriss och Katie in action kan vända sig till sin Peugeothandare för att få veta mera.