Amerikanska Pivot Cycles har portionerat ut några nya cyklar under våren och försommaren. Vi har redan gått igenom de olika modellerna direkt när de släpptes men upprepning är som bekant inlärningens moder. Dessutom så har vi nu klämt på cyklarna och pratat med och intervjuat Pivot själva.

Switchblade aluminium

Först ut i våras lanserades Pivots modell Switchblade i aluminium som ett billigare komplement till tidigare Switchblade i kolfiber. Pivot hade äntligen (?) kommit underfund med hur de skulle gå tillväga för att tillverka den ganska så invecklade baksvingen i aluminium.

Pivot Switchblade Alu

Switchblade aluminium landar i kategorin avancerad stigcykling med sina 150 mm slaglängd fram och 135 mm bak som verkar genom ett DW-länkage. Switchblade kan köras med antingen 27,5+ eller 29-hjul och har ordentligt med utrymme för bredare däck.

Trail 429

Pivot Trail 429

Nästa modell ut från Pivot var Trail 429 som dök upp i slutet på maj och precis som Switchblade kan även denna modell köras med antingen 27,5+ eller 29-hjul. Med sin slaglängd på 130-140 mm fram och 120 mm i DW-länkage bak är användningsområdet från lugn till avancerad stigcykling.

Med en lätt ram i kolfiber och en inte allt för flack geometri är Trail 429 inte helt oäven även till XC.

Firebird 29

Race-Enduros med 29-hjul är högsta mode just nu. Pivot vill inte känna sig utanför och lanserade nya Firebird 29 för bara någon vecka sedan.

Ramen är helt i kolfiber och uppges ha den längsta Reachen i denna kategori som i kombination med korta kedjestag ska ge både stabila högfartsegenskaper och samtidigt en smidig känsla i snäva svängar. Slaglängden är 170 mm fram och 162 mm bak i det av Pivot så högt uppskattade DW-länkaget.

Det börjar låta som en skiva som hakat upp sig men även Firebird 29 kan köras med antingen 27,5+ eller 29-hjul. Geometrin är ställbar med ett Flip-chip i baksvingen som ger ett lägre och flackare low-läge eller ett högre och brantare high-läge.

Pivot Firebird 29

Video från Eurobike

Christoph Scholz från Pivot går igenom de nya modellerna och dess unika egenskaper.

Mer information om de nya cyklarna finns hos Pivot