RockShox XC-gaffel SID behöver ingen närmare presentation. SID är den mest framgångsrika XC-gaffeln någonsin och har suttit på otaliga cyklar som tagit OS- och VM-guld.

Framgångarna till trots så uppdateras SID till 2019 med nya funktioner och får den nya DebonAir-luftfjädern och Charger2-dämparen. Nytt är även en ny sorts remote-reglage kallat TwistLoc som av namnet antyder reglerar gaffelns lockout med hjälp av en vridrörelse av handleden, mycket likt GripShift-växelreglage.

Nya SID kommer i tre olika versioner; World Cup, RLC och RL. Samtliga finns tillgängliga från maj 2018.

SID World Cup

Nya World Cup kommer endast i 100 mm utförande och finns för 27,5 och 29 med Boost-nav. SID får den nya DebonAir-luftfjädern som nyligen presenterades och vars lägre interna friktion ska ge en mer följsam och känslig gaffel. Charger2-dämparen har justerbar returdämpning, lockout och justerbar lågfartskompression. Sedan tidigare finns även funktionen Dig Valve som är typ av ventil som reglerar oljeflödet i dämparenheten och ska ge gaffeln ett bättre stöd i mellanregistret.

RockShox SID WC 2019

Som den race-gaffel World Cup är har vikt sparats in genom gaffeländar i magnesium och ett koniskt gaffelrör i kolfiber. Vikten för SID WC anges till 1537 gram. Något svensk pris finns ännu inte men det internationella riktpriset anges till €1109-1199

SID RLC

Nya SID RLC får samma interna teknik och yttre justermöjligheter som World Cup men har inte viktoptimerats lika mycket och har inte ett gaffelrör av kolfiber.

RockShox SID RLC 100mm 120mm

En nyhet för RLC är att den nu finns i en något längre 120 mm version för 29 som är tänkt för mer tekniska XC-banor. Vikterna för RLC anges till 1618-1637 gram. Pris €869-939

SID RL

Den lägsta modellen i nya SID-serien får även den nya DebonAir och Charger2. Dock med färre inställningsmöjligheter då justerbar lågfartskompression saknas och endast returdämpning och lockout kan justeras.

RockShox SID RL 100mm 120mm

Som hos RLC finns även en ny 120 mm variant för 29. Vikterna för RL anges till 1596-1615 gram. Pris €669-739

RockShox SID 2019 Specification

Ny TwistLoc-remote

SRAM har en förkärlek till att reglera saker och ting med hjälp av handleden och har hållit liv i sin GripShift-teknik i över 30 år. Nu lanseras ett remote-reglage till gafflar och bakdämpare som fungerar på liknande sätt. Anledningen till det nya reglaget sägs vara att det börjar bli svårt att hitta utrymme på styret för ett traditionellt knappstyrt reglage som enkelt och ergonomiskt kan manövreras. För trots att användandet av enkelklinga gjort att framväxelreglagen försvinnit har har ett reglage för höj/sänkbar sadelstolpe tagit dess plats. Det nya TwistLoc-reglaget sägs vara speciellt utformat för att fungera optimalt ihop med 1X-reglaget till Reverb.

RockShox Twistloc Reverb

TwistLoc fungerar enligt följande. En vridrörelse med handen drar remotevajern 10 millimeter och låser på så sätt gaffeln. Ett tryck på knappen som sitter bredvid vridreglaget frigör vajerspänningen och gaffeln låses upp. TwistLoc fungerar till alla RockShox gafflar och bakdämpare som har sin remote styrd av vajer, antingen gaffel/dämpare separat eller båda i tandem-konfuguration.

TwistLoc finns enbart för vänster sida och vikten anges till 54 gram. Riktpriset är €120 och TwistLoc finns tillgänglig från juni.

RockShox Twistloc remote

Den som fortfarande vill manövrera sin Rockshox-gaffel med enbart fingertryck finns OneLoc-reglaget fortfarande kvar i sortimentet och är förstås kompatibelt med de nya SID-gafflarna.

Läs mer om nya SID 2019 hos SRAM