Efter Svenska Cykelförbundets styrelsebeslut att lägga ner all tävlingsverksamhet, utom klubb-och distriktstävlingar, mars och april månad har det dykt upp en del frågor kring hur klubbar och distrikt ska förhålla sig.

SCF har därför valt att förtydliga sina riktlinjer och rekommendationer gällande klubb- och distriktstävlingar, samt träning och träningstävlingar fram till den 30 april. Observera att dessa riktlinjer kan komma att förändras om Folkhälsomyndighetens riktlinjer förändras.

  • Distriktstävling ska bara vara öppen för tävlande som bor i aktuellt distrikt och representerar en klubb i aktuellt distrikt. Distriktsförbunden kan själva välja att begränsa det geografiska området ytterligare, men inte utöka distriktet.
  • Vi hoppas att våra medlemmar beaktar det övergripande syftet – att undvika många och långa resor för att minimera risken för smittspridning – och utifrån rådande situation och ovanstående vägledning fattar rätt beslut gällande vilka tävlingar som är aktuella att delta i.
  • Generellt avråds från anmälan på plats. Är arrangören helt säker på att det inte finns någon risk att arrangemanget blir för stort kan anmälan på plats fungera.
  • Träningar och träningstävlingar bör endast arrangeras för deltagare inom den egna klubben eller lokala träningsgruppen.
  • På Folkhälsomyndighetens presskonferens den 13 mars uppmuntrade myndighetens generaldirektör Johan Carlson förbunden att rekommendera föreningarna att hellre fortsätta med ungdomsträningar, än att ställa in dem helt.

SCF uppmanar alla arrangörer att noga beakta de allmänna råden för minskad smittspridning som Folkhälsomyndigheten ger – läs mer här!

Här är några konkreta råd till arrangörer:

  • Underlätta för deltagare att hålla en god handhygien.
  • Se till att det inte skapas täta folksamlingar.
  • Låt deltagarna duscha hemma.
  • Arrangera utan försäljning på arenan/tävlingsplatsen.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla arrangörer att göra en riskbedömning inför arrangemang med färre än 500 deltagare.

Länk till Folkhälsomyndighetens Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19

Här kan ni ladda ner Folkhälsomyndighetens informationsmaterial om covid-19

Mer information hos Svenska Cykelförbundet

Föregående artikelBeslut om Vätternrundan den 6 april
Nästa artikelFrågor och svar om corona och tävlingssäsongen 2020