Den 18 juli startade SM i mountainbike på Frösön/Östersund. SCF sänder tävlingarna live via solidsport.com/scf och startar med sprintfinalerna idag den 19 juli.

Den 18-22 juli befinner sig Sveriges MTB-cyklister i Östersund för att göra upp om mästerskapsmedaljerna i cross country (XCO), sprint (XCE) och stafett (XCR). Det blir närmare 800 starter på den nya tävlingsarenan som Frösö Idrottsförening har färdigställt för att arrangera årets SM men även 2019 års upplaga.

– Vi är glada över att se så många duktiga åkare på startlinjen i Östersund. Passa på och kom hit och se häftig cykling. I MTB SM kan du se både unga och gamla som är med och tävlar. Det går riktigt fort och är roligt att se på, inte minst ungdomarna som är med och kör på samma banor som eliten, säger Anders Bromée, tävlingsansvarig på SCF.

Mountainbike-SM livestreamas av Svenska Cykelförbundet via solidsport.com/scf. (Kostnadsfritt). Första sändningen är från sprintfinalerna den 19 juli.

SM-banan är dragen som en fyrklöver med loopar ut från tävlingsområdet, vilken gör den publikvänlig. Loppen är möjliga att följa vid flera sektioner av banan.

XCE – Sprint 18-19 juli

SM inleds med två dagars XCE, Cross Country Elimination eller Sprint. Under XCE-loppen är det högt tempo och tävlingarna avgörs via flera korta heat i en bana som är ca 800 meter. Under onsdagen blir det spännande tävlingar i de stora barn- och ungdomsklasserna och även i masterklasserna för herrar och damer. På torsdagen kommer de stora avgörandena i junior och elit klockan 14.00-18.00.

XCO – Cross Country 20-21 juli

Under fredagen och lördagen hålls tävlingarna i XCO, Cross Country Olympic. Tävlingsdeltagarna kör ett antal varv på den 5,1 km lång SM-banan, med gemensam start. Först i mål vinner. Åkarna utmanas i kondition och teknik för att klara hinder som hopp, dropp, stenar och rötter. Missa inte lördagens elitlopp klockan 13.00 för damer och klockan 15.00 för herrar.

XCR – Stafett 22 juli

Under sista SM-dagen, söndagen 22 juli avgörs stafetten XCR, Cross Country Team Relay, för ungdom 16,2 km och senior 31,8 km. Varje lag består av tre cyklister i olika klasser. Samtliga kör ett banvarv var. Den här dagen blir det också nybörjar- och motionslopp för deltagare från 6 år och uppåt.

Se hela tävlingsprogrammet

Läs mer på mountainbikesm.se och följ mountainbike-SM på facebook

(Fotograf: Niklas Wallner)