Tour de France är över för detta år. De tre soliga veckorna runt om i Frankrike avslutades på söndagskvällen på Champs-Elysées med norsk spurtvinst av Alexander Kristoff.

Med Geraint Thomas som slutsegrare har han och alla de andra proffsen gjort sitt. Nu är det cyklande konsumenter som ska vara med och bidra till cykelsportens fortsatta utveckling efter att ha låtit sig inspireras av proffsens prestationer och materialet de använt under de tre veckor som tävlingen pågått.

Tour de France 2018 Geraint Thomas

Shimano meddelar stolt att samtliga tröjor togs med Shimano-utrustade cyklar. Totalsegraren Geraint Thomas, Team Sky, körde sin Pinarello F10 X-Light utrustad med elektriska Dura Ace Di2 R9150 med 53/39T-vevparti och en 11-30T-kassett. Thomas stallkamrat Chris Froome som vunnit de tre senaste upplagorna av Touren men som i år slutade trea körde även han Dura Ace Di2 liksom andraplacerade Tom Dumoulin, Team Sunweb.

Tour de France 2018 Julien Alaphilippe

Vinnaren av den rödprickiga bergatröjan Julien Alaphilippe, Team Quick Step, sågs besegra de branta backarna på en Dura Ace utrustad Specialized Tarmac SL6. Den vita ungdomströjan vanns till slut av Pierre Latour, Ag2r-La Mondiale, på hans Factor O2.

Tour de France 2018 Pierre Latour

Med tre etappsegrar tog vinnaren av den gröna poängtröjan Peter Sagan, Bora-Hansgrohe, flest segrar under årets Tour. Segrarna togs på hans Di2 skivbromsutrustade Specialized S-Works Venge.

Tour de France 2018 Peter Sagan

Vem eller vilka som väljer att köra på ett specifikt växelmärke har tidigare vållat en del diskussioner, främst mellan Campagnolo- och Shimano-anhängare, men den debatten verkar ha klingat av rätt rejält. Speciellt nu när alla tre stora komponenttillverkare kan erbjuda ett elektriskt alternativ, vilket även de flesta cyklisterna i klungan verkar föredra. I år var det istället skivbromsarnas vara eller icke som blev den stora materialsnackisen under Tour de France.

Årets Tour var nämligen den första där det var tillåtet att använda sig av skivbromsar, vilket meddelades endast ett par veckor innan. Några team valde även att använda skivbromsar under Touren. Vissa av dem genomgående i hela teamet och på alla etapper medan andra körde mer sporadiskt beroende på etappernas karaktär. Fälgbromsade cyklar utgjorde dock en klar majoritet på årets upplaga av Touren.

Tour de France 2018 Peter Sagan

Åsikterna om skivbromsar, dels bland proffsen men främst ute bland vanliga cyklister, är fortfarande delade och diskussionerna kan ibland bli ganska heta. Argumenten för eller mot är många och tar exempelvis upp utseende, aerodynamik, prestanda i olika väderlekar och tekniken i sig som många menar inte riktigt har satt sig med avseende på hjulbyten, kompatibilitet och axelstandarder mm. Så debatten lär säkert pågå ett tag till.

De flesta (Shimano-sponsrade) proffscyklister och dess mekaniker är i alla fall övertygade om att skivbromsar är framtiden, vilket de mer än gärna berättar i videon nedan.