Shimanos instegsgrupper lever ett ganska anonymt liv och ägnas inte speciellt mycket uppmärksamhet. De fyller dock en viktig funktion då de för många är den första kontakten med MTB-cykling på en enklare nivå. Instegsgrupperna får efter ett tag allt som ofta även ta del av tekniken som utvecklades för de mer avancerade grupperna.

Vevpartiet är den komponent som ofta drar till sig uppmärksamhet på en cykel och nya Acera och Altus får ny design med svartanodiserat utseende och klingor som är enkla att byta. Acera finns i tredelad version och Altus finns som antingen 2- eller 3-delad.

Tillsammans med bakväxel och kassett har drivlinan fått Shimanos Mega 9 Lite-teknik som sägs ge lättare och smidigare växling. Utväxlingen finns antingen som 3×9 (44-32-22T och 40-30-22T) eller 2×9 (36-22T).

Alivio-framväxeln i 2×9-utförande får en ny design som ger bättre frigång vid användningen av bredare bakdäck. Växeln har Side Sving-teknik och finns med fyra olika monteringsalternativ.

De nya Alivio- och Acera-naven har uppdaterats till Boost-standard (110 mm OLD fram och 148 mm bak) som ger styvare hjul och dessutom möjlighet att använda naven på ett större antal instegscyklar.

Den nya Alivio-bromshandtagen kommer i 2-fingersutförande. Designen är lånad från de högre grupperna och får ett utseende som härstammar från XTR och som via XT, SLX och Deore nu även hamnat hos Alivio.

Acera-handtaget är ämnat för 3-fingrar och finns i stål eller aluminium. Bromshandtagen är framtagna för dem med mindre händer och har 75 mm greppvidd vilken sedan enkelt kan justeras 25 mm.

De nya komponenterna finns tillgängliga från juni 2018.