Shimano är på offensiven med sina Steps elmotorsystem. I början på sommaren lanserades nya Steps E6100 för City/Trekking. Någon månad efter det presenterades nya Steps E7000 för MTB. Nu är det dags för ännu en ny Steps-motor att göra entré.

Steps E5000 för stadscyklar

Nya Shimano Steps E5000 är speciellt framtaget för City/Comfort-cykling. Den nya motorn är inte designad för att ge samma kraft och acceleration som sina storebröder E8000/E7000/E6100 utan mer inriktad mot lugnare cykling på billigare och lättare stadscyklar. Den extra elassistansen är tänkt att förenkla vardagspendlingen och hjälpa till att få hem tunga inköp från affären.

Shimano Steps E5000

Den nya motorn är mindre och lättare än sina föregångare. Med ett mindre format menar Shimano att det går att bygga mer slimmade och mindre iögonfallande modeller som kan hjälpa till att normalisera användandet av elcyklar. Vikten uppgår till 2,5 kg vilket är 380 gram lättare än övriga Steps-motorer. Vridmomentet uppges vara 40 Nm och effekten är lagliga 250 W nominellt och motorn ger assistans upp till 25 km/h. Vevlagret har fyrkantsaxel och vevpartiet finns med inbyggt kedjeskydd.

Shimano Steps E5000

E5000 kan kombineras med tidigare batterier på 418Wh eller 504Wh som kan monteras på pakethållaren eller öppet/integrerat på diagonalröret.

Flera olika display-alternativ

Nya E5000 kan styras med en mängd olika displayer. Den som föredrar traditionell display har två val. SC-E6100 är en styrmonterad enhet som visar hastighet, distans, assistansläge, återstående batterikapacitet, klocka mm och som även har en knapp som styr cykelns belysning. SC-E7000 är en mindre och något enklare display som visar assistansläge, hastighet och återstående batterikapacitet. Funktionerna styrs med ett styrmonterat reglage.

Shimano Steps E5000 Display

Den som vill ha ett minimalistiskt system och inte bryr sig om informationen på en display kan istället använda sig av den lilla kopplingsboxen EW-EN100. Enheten har en enda knapp som kan växla assistansläge och visa batteristatus på en LED. Om systemet styrs med EW-EN100 behövs det dessutom inget styrmonterat reglage vilket ger ett ännu renare utseende och som kanske inte lockar till sig blickar från eventuella tjuvar.

Shimano Steps EW-EN100

Den som vill ha mesta möjliga information kan använda kopplingsboxens inbyggda trådlösa Bluetooth sändare i kombination med den nya appen E-TUBE RIDE som gör det möjligt att få upp all information på en Smartphone. Det går att konfigurera visningen i alla tänkbara kombinationer beroende på vad som är viktigt av hastighet, maxhastighet, medelhastighet, kadens (rpm), återstående räckvidd, laddningsnivå, assistansläge, växelläge, växelläge vid start (vid automatfunktion), distans, färdtid, klocka, serviceindikator, felmeddelande mm.

Shimano Steps RIDE app

Tre olika assistanslägen

Den nya drivenheten E5000 har tre olika lägen av assistans. Eco ger den lägsta nivån av assistans och därmed längsta räckvidden. Normal har den bästa kombinationen mellan tillräcklig assistans och räckvidd. High ger snabbast respons och acceleration upp till 25 km/h men på bekostnad av räckvidd.

Motorn har inbyggda momentgivare som ökar assistansen när högre tryck läggs på pedalen för att ge en så naturlig och cykellik känsla som möjligt.

Mängder av växelkombinationer och bromsalternativ

Nya E5000 kan användas i kombination med i stor sett alla Shimanobakväxlar. Den som föredrar navväxlar kan välja mellan Nexus Inter 7/8, Alfine Inter 8/11 eller det nya Nexus Inter 5e som utvecklats speciellt för elcyklar. Navväxlar finns även med elektronisk Di2 som har automatfunktion.

Shimano Steps E5000 Nexus

Den som föredrar utanpåliggande växlar och kassett kan kombinera E5000 med 9, 10 eller 11-delade mekaniska växlar eller med 11-delade elektroniska Di2.

För att ta ner hastigheten kan E5000 användas tillsammans med skivbromsar, fälgbromsar, rullbromsar eller pedalbroms.

Tillgänglighet

Nya Shimano Steps E5000 med dess ingående komponenter DU-E5000 drivenhet och FC-E5000 vevarmar finns på marknaden från slutet av november 2018.

Mer information om nya Steps E5000 finns hos Shimano