När 27,5-tumsformatet på allvar introducerades på marknaden gick Giant helt över till den nya hjulstorleken och lovordade starkt de mindre hjulens fördelar med mindre vikt och kvickare uppträdande. Men tiderna förändras (kanske för att konsumenterna trycker på) och nu är de tillbaka med större 29-hjul i sortimentet.

Tidigare modell av Anthem med sina 27,5 hjul, 120/110 mm slaglängd och 68° gaffelvinkel gick som XC-cykel men hade även inslag av mera allmänna stigcyklaregenskaper. Nya Anthem 29 går tillbaka till att vara en mer renrasig tävlingsmaskin.

100 mm slaglängd är i det närmaste branschstandard för XC-tävlingscyklar med 29-hjul. Nya Anthem anpassar sig i ledet när det gäller gaffellängd men väljer att ha lite mindre slaglängd bak med 90 mm i sitt Maestro-system. Genom att använda en bakdämpare med längre stroke på Anthem har Giant kunnat minska hävarmen i länkageutväxlingen. Det innebär att dämparen kan köras med mindre tryck vilket gör det enklare att utnyttja hela slaglängden i större hopp men där länkaget samtidigt håller mot och ger bra stöd både initialt och i mellanregistret. Bakdämparen går även att reglera via en spak på styret som även styr gaffeln fram.

Anthem finns i tre olika ramversioner. Anthem Advanced Pro 29 har en ram helt i kolfiber inklusive baktriangeln. Anthem Advanced 29 har huvudram i kolfiber och bakram i aluminium. Anthem 29 har ram helt i aluminium. Geometrin har en 69° gaffelvinkel, 73,5° sadelrörsvinkel och 438 mm kedjestag.

Utrustningsmässigt är det enbart enkelklinga som gäller på Anthem och kassetten är antingen Shimano 11-46T eller SRAM 10-50T. Sadelstolpsdiametern är 27,2 mm vilket ger en lätt och flexibel sadelstolpe men begränsar samtidigt utbudet av höj/sänkbara sadelstolpar som blir allt populärare att använda även inom XC-racing.

Liv Cycling

Liv är ett cykelmärke som är helt dedikerat för kvinnor. Liv är initialt sprunget ut Giant men är idag ett eget märke. Modellutbudet av cyklar är omfattande och sträcker sig från aerodynamiska triathloncyklar, via MTB till barncyklar. Gemensamt är att cyklarna från grunden är designade för kvinnor av kvinnor.

Dammodeller har av tradition varit en ”herrcykel” som fått blommig sadel och rosalila lackering. Liv vet mer än så och att kvinnors cyklar bör skilja sig från männens mer än det rent estetiska. Till sin hjälp har de samlat in material till en global databas som innehåller över 250 individuella kroppsmätningar från män och kvinnor med nio olika nationaliteter. Där finns mått på totallängd, innerbenslängd, överkroppslängd, axelbredd, armlängd, handlängd, höftbredd, sittbensavstånd, vikt och styrka. Mätvärdena visar att kvinnor oftast har längre ben och kortare överkropp jämfört med män.

Översatt till cykelgeometri betyder det att kvinnor behöver ha något kortare överrör, jämfört med samma storlek för män, för att inte få en alltför utsträckt sittposition. Kvinnors smalare axelbredd gör sig ergonomiskt bättre på ett något smalare styre och mindre händer kräver handtag med kortare greppavstånd. En lägre kroppsvikt gör att bakdämparlänkage på heldämpade MTB bör ha en lägre utväxling och att bakdämparen bör vara lättare tunad för att cykeln ska fungera på samma sätt som det är tänkt för tyngre (manliga) cyklister. Slutligen är sadeln något bredare för att bättre passa kvinnors bredare sittbensavstånd.

Linnéa Angerman från Jaguarverken berättar mer om nya Anthem 29 och Liv

Länk till tillverkaren