Kross är ett polskt cykelmärke som tillverkat cyklar sedan 1990. Företaget är Polens största cykeltillverkare och utveckling, design, tillverkning och montering görs i fabriken i Przasnysz. Modellutbudet är brett och innehåller landsvägscyklar, MTB, elcyklar, touringcyklar, stadscyklar och barncyklar. I Sverige distribueras Kross av Cykelkraft.

Den för närvarande mest kända modellen i hela sortimentet får sägas vara Level TE som syns i händerna på XCO-världscupåkarna Jolanda Neff och Maja Włoszczowska. Tillsammans utgör de Kross Racing Team som hade en framgångsrik säsong 2017 med flertalet pallplatser i världscupen och som kröntes i september när Jolanda Neff tog hem världsmästartiteln i XCO i Cairns, Australien.

Kross Bikes Cykelmässan 2018

Level TE är en tävlingsklar 29-tums kolfiberhardtail utrustad med RockShox SID, SRAM XX1 Eagle och DT Swiss kolfiberhjul.

Allt är dock inte bara racing på högsta nivå. För den som är junior och tycker det här med MTB och då speciellt stigcykling verkar skojigt har Kross bland annat sin modell Dust Replica Pro.

Kross Bikes Cykelmässan 2018

Cykeln med 24”-hjul har aluminiumram med 80 mm låsbar luftgaffel, 2,1”-däck, enkelklinga och hydrauliska skivbromsar. Vikten anges till 13 kg.

Per Cullin från Cykelkraft berättar mer om cykeltillverkaren Kross och deras modeller

Länk till tillverkaren