Lapierre är ett franskt familjeägt cykelföretag som har över 70 års erfarenhet av cykeltillverkning. Modellutbudet omfattar MTB, landsväg, elcyklar, hybrid och stadscyklar.

En av nyheterna inom MTB på mässan var nya XC-cykeln Prorace SAT med 29-tums hjul och 100 mm gaffel. Ramen i kolfiber har en speciell softtail-liknande lösning för att minska stötarna från underlaget upp i sadeln.

Systemet som kallas Shock Absorption Technology (SAT) och består av en mjuk elastomerkudde infälld i ovanröret som tillsammans med en avsmalning i sadelröret strax ovanför vevpartiet gör att sadelröret kan fungera likt en bladfjäder som kan röra sig upp till sex millimeter. Prorace SAT är utrustad med enkelklinga fram och en 10-50T SRAM Eagle kassett bak.

På landsvägssidan har Lapierre ett mycket nära samarbete med det franska proffslaget FDJ som de sponsrat i över 13 år och som hjälper till med test och utvärdering av landsvägscyklarna. Att teamet är involverade märks mycket på främst lackeringen men även på vissa detaljer.

Pulsium är en komforträser för mindre bra underlag som exempelvis gatstenarna på Paris-Roubaix. Ramen har fått ny geometri till i år med bland annat kortare kedjestag för ett kvickare uppträdande. Pulsium har ett liknande stötupptagande system som MTBn Prorace SAT där en elastomerkudde infälld i ovanröret gör att sadelröret tillåts fjädra en bit och på så sätt ge bättre komfort i sadeln. Pulsium finns antingen i skivbromsat eller fälgbromsat utförande.

Aircode som är Lapierres aeromodell för landsväg är ny till i år. Ramen har en design som påminner lite om linjecykeln Xelius där sadelstagen fäster in en bit ner på sadelröret. Även Aircode har fått något kortare kedjestag än hos tidigare upplaga. Ramrören är profilormade och sadelröret sluter tätt mot bakhjulet. Lackeringen av cykeln på bilden ovan är designad av teamåkaren Thibaut Pinot.

Elcyklar är ett viktigt segment av Lapierres verksamhet och företaget har ett stort utbud av både heldämpade och hardtails.

På mässan fanns bland annat Overvolt AM som är en heldämpad modell med 27,5+ hjul och 160 mm slaglängd. Motorsystemet består av en Bosch CX performance motor och ett 500 Wh batteri som monterats lågt ner i ramen för att ge en låg tyngdpunkt och därmed bättre egenskaper.

Oskar Kjellsson från Vartex berättar mer om Lapierres alla nyheter

Länk till tillverkaren