Monark tillhör en klassiker inom svenska cykelmärken och tillverkar traditionella herr och damcyklar för city- och pendlingscykling. Företaget har funnits i 110 år och tillverkningen sker fortfarande i Varberg där verksamheten startades. Monark har ibland fått stämpeln av att vara ett ”gubbmärke” som enbart attraherar äldre kunder av strikt nostalgiska skäl. Något Monark själva inte alls håller med om utan tvärt om då Monarkcyklarna finner fler och fler anhängare bland yngre målgrupper som inte är så bekanta med historien bakom märket. I vissa ungdomskretsar har Monark till och med blivit ett innemärke och där klassikern Karin är modellen som gäller.

Kanske är det funktionaliteten och den enkla tidlösa designen som lockar de yngre kunderna. Monark själva framhäver cyklarna som användarvänliga och stilrena modeller av hög kvalitet utan en massa lull-lull och där finesser är förbehållet andra märken i koncernen.

Monarks mest sportiga modeller är hybridserien som kommer i en mängd olika utföranden. Hybridcyklarna har en ram i aluminium med antingen utanpåliggande växlar eller navväxlar med fotbroms. Funktionalitet uppnås med hydrauliska skivbromsar och standardmonterade pakethållare och rostfria skärmar.

Marknaden för elcyklar avsedda för stadscykling och pendling är stekhet enligt de flesta (alla?) utställare på cykelmässan. Monarks vapen i kampen om elcykelkunderna är även det en cykel av klassisk design. Modellen finns i två versioner, Ellinor med svängd ram och Ellert med rakt ovanrör.

Ellinor uppges vara den mest populära på grund av sitt låga insteg som gör det enklare att kliva av eller stanna till i stadstrafik. Trots olika ramdesign uppges båda modellerna vara lika styva. Motorn sitter i framnavet och batteriet på 8,8 Ah är placerat på pakethållaren under snabbfästet för väskor och hållare.

Som en liten titt in i framtiden och vad som kommer till 2019 visade Monark upp en ny modell av hybridcykel som kommer i en herr- och en damversion med de härliga namnen Sture och Karla.

Designen flirtar en del med retrotrenden och hade en snygg sammetsmatt lackering i två nya färger; Petrol Green och Yellow Mustard. Utrustade med standardmonterade skärmar, lås och främre lastflak med snabbfäste för att enkelt och snabbt klicka fast korgar och väskor. Under flaket sitter en klassiskt kromad strålkastare monterad på ena sidan.

Roger Lindahl från Monark berättar mer om cyklarna.

Länk till tillverkaren