Skeppshult tillhör klassikerna inom svensk cykelindustri och har tillverkat cyklar i Sverige sedan 1911. Modellutbudet består av herr och damcyklar av klassisk look avsedda för både kortare vardagstransporter och för mer sportig cykling. Tillverkningen sker i fabriken i Skeppshult där 6-meter långa ramrör kommer in i ena änden för att sedan bearbetas av människor och maskiner innan det slutligen rullar ut en färdig cykel i andra änden. Stål är rammaterialet som gäller och för att få ner de tidigare ganska höga vikterna används mer och mer tunnväggiga ramrör av höghållfasthetsstål.

Precis som för alla övriga cykeltillverkare har elektricitetens massiva intåg i branschen inneburit att Skeppshult fått bredda ut sitt produktsortiment till att även innehålla elcyklar.

Elmodellerna har fått det fyndiga namnet CYK EL där ramarna från grunden designats med tanke på eldrift. Skeppshult har valt att utrusta elmodellerna med Shimano Steps mittmotor. Batteriet som är placerat på pakethållaren har en kapacitet på 418 Wh vilket ger en räckvidd på mellan 60-125 kilometer beroende på körmönster och väder.

Växelsystemen på CYK EL finns antingen som naväxlar eller utanpåliggande växlar. De navväxlade modellerna har 7 eller 8-växlar med fotbroms bak och rullbroms fram. Modellerna med utanpåliggande system har 8-växlar och hydrauliska skivbromsar fram och bak.

Till mässan hade Skeppshult även tagit med sig en blick in i framtiden. Prototypen som visades upp är tänkt att lanseras till 2019 och lånar namnet av den populära modellen Favorit.

Motorn är Shimanos Steps mittmotor med batteri som placerats på diagonalröret. Full vardagsfunktionalitet uppnår modellen med sina navväxlar, skärmar, pakethållare, belysning och stöd.

Skeppshults VD och ägare Jonas Andersson berättar mer om cyklarna och företagets visioner

Länk till tillverkaren