Amerikanska Yeti Cycles tillhör en av ikonerna inom cykelvärlden och har varit med sedan mountainbikens barndom. Företaget grundades av John Parker i Kalifornien 1985. Yeti tillverkar cyklar för stig- och utförscykling och har idag åtta olika modeller i sortimentet med en blandning av 27,5 och 29 i slaglängder från 114 till 152 mm. Märket har varit frånvarande på den svenska marknaden under en tid men säljs från och med i år av Cykelkraft som hade med sig två modeller på mässan, Yeti SB 4.5 och SB 5.5.

Yeti SB 4.5 är en 29-tums kolfibercykel med 140 mm slaglängd fram och 114 mm bak. Användningsområdet är i första hand normal stigcykling men SB 4.5 kan även användas för mer fartfyllda XC-aktiviteter för den som inte har något mot att släpa på lite extra slaglängd eller sträcka sig ända ner till undersidan av diagonalröret för att nå vattenflaskan.

Yeti SB 5.5 är mer tänk för aggressiv stigcykling och Enduro. Modellen har 29-hjul med ram i kolfiber och 140 mm slaglängd bak som matchas upp med en 160 mm gaffel. Gaffelvinkeln är 66,5°. SB 5.5 är som alla Yetis modeller utrustade med enkelklinga och höj/sänkbar sadelstolpe.

En unik detalj som återfinns på cyklarna och som Yeti gärna framhåller är deras innovation Switch Infinity som sitter placerad strax ovanför vevlagret.

Systemet är utvecklat i samarbete med gaffeltillverkaren Fox och består av en enhet med två glidcylindrar där bakdämparlänkagets huvudpivot är infäst. Genom Switch Infinity så rör sig pivotpunkten några millimeter upp och ner på cylindrarna beroende på vilken del i slaglängden som bakhjulet befinner sig och ger därmed bakdämpningen olika egenskaper. Vid normal trampning och i inledningen av slaglängden åker pivotpunkten uppåt vilket ger högre andel av anti-squat som förhindrar trampinducerat gung och ger samtidigt en bra känslighet för mindre ojämnheter.

När en större del av slaglängden utnyttjas exempelvis vid utförskörning så åker istället pivotpunkten nedåt och minskar kedjekrafternas inverkan på dämparsystemet vilket ger ett mer kontrollerat uppträdande. Yeti menar också att den känsla som Switch Infinity ger när slaglängden närmar sig max kan ge en virtuell upplevelse av en längre slaglängd än vad cykeln fysiskt har och att dess 114 mm på SB 4.5 upplevs som närmare 130 mm.

Pär Cullin från Cykelkraft berättar om Yeti och förklarar hur Switch Infinity fungerar

Länk till tillverkaren