(Pressmeddelande från SCF)

Nu är den andra upplagan av UCI Urban Cycling World Championships igång i Chengdu, Kina. Där har man samlat världsmästerskapen i tre spektakulära och publikvänliga cykeldiscipliner under ett och samma arrangemang – MTB XCE (sprint), Trial och BMX Freestyle. För de svenska deltagarna pågår tävlingarna fram till lördag den 10 november då finalerna i Trial körs. Resultaten från MTB XCE får vi redan på fredag 9 november.

Trial-landslaget gjorde sin första tävling under onsdagen, där de slutade på 5:e plats på nationstävlingen där alla deltagande länder ställer upp med en cyklist från varje klass. Sverige ställde upp med de fyra som är på plats i Kina, vilket innebär att de har svårt att konkurrera mot de som har deltagare i alla fem klasser. Nadine Kåmark var bästa damcyklist och fick högre poäng än regerande världsmästarinnan, Nina Reichenbach.

-VM har startat bra med nationstävlingen. Sverige tog en 5:e plats, vilket är det bästa resultatet hittills i det sammanhanget. Samtliga cyklister visade fin form och vi hoppas nu på finalplatser i de individuella tävlingarna. Förhoppningar finns också att ta någon medalj, säger Mats Hult förbundskapten Trial.

Chengdu Rasmus Liden

Junioren Rasmus Lidén, Tranemo CS gick tyvärr inte vidare från sin semifinal som kördes under torsdagen, men däremot är Nadine Kåmark, Partille TK klar för final efter en tredjeplats i semifinalen.

Sprintlandslaget har sett fram emot att åter få köra den kilometerlånga banan runt Xinhua Park som redan förra året var riktigt bra men som i år har fått än mer tekniska sektioner och en lite annorlunda start och målgång. Regerande världsmästaren Kathrin Stirnemann kommer inte att försvara sitt guld, men svenska andraårsjunioren, Ella Holmegård, som tog VM-silver 2017 kommer att få hårt motstånd i elitklassen av franska Perrine Clauzel som tog bronset ifjol, men även av Ingrid Boe Jacobsen från Norge som har dominerat Sprint World Cupen i år.

Chengdu Anton Olstam

-Ella Holmegård och Anton Olstam representerar Mtb-landslaget på VM i XCE. Både Olstam och Holmegård har pallplaceringar från årets världscup och räknas som “top contenders” i årets stora mästerskap. Sprinten är snabb, spännande och avgörs många gånger på ytterst små marginaler. En dag med marginalerna på vår sida kan både Holmegård och Olstam ta medalj, säger Annie Söderberg, förbundskapten Mtb.

Program VM Trial och XCE

Torsdag 8 november

Semifinal, Herr Junior 20” (Rasmus Lidén)

Semifinal, Dam Elit (Nadine Kåmark)

Fredag 9 november –  FINAL XCE

Trial: Semifinal Herr Elit 20” (Joacim Nymann)
Trial: Semifinal Herr Elit 26” (Alexander Karlsson)
Kl. 9.00 Final MTB Sprint D/H Elit: (Ella Holmegård, Anton Olstam)

Lördag 10 november – FINALER Trial

Kl. 03:00 – Final Dam Elit (ev. Nadine Kåmark)
Kl. 04:30 – Final Herr Junior 20″ (ev. Rasmus Lidén)
Kl. 08:30 – Final Herr Elit 20”  (ev. Joakim Nymann)
Kl. 10:00  – Final Herr Elit 26” (ev. Alexander Karlsson)

Fullständigt schema med lokala tider i Chengdu: http://www.urbanworlds.cn/en/saishi.html

Landslagstruppen

Trial:

  • Rasmus Lidén, Tranemo CS – Herr junior 20″
  • Nadine Kåmark, Partille TK – Dam elit (VM-silver 2017)
  • Joacim Nymann, Partille TK – Men Elit 20”
  • Alexander Karlsson, Hawkhills TK – Men elit 26”

MTB Sprint

  • Ella Holmegård Mölndals CK (VM-silver 2017)
  • Anton Olstam, CK Natén Säter

(Foto: Niklas Wallner)