Nu i helgen är det dags för den första deltävlingen av 2019 års Crankworx FMBA Slopestyle World Championship (SWC). I år kommer serien bli extra intressant ur svensk synvinkel då det återigen finns svenska toppåkare på startlinjen.

I fjol förstördes stora delar av säsongen av skador för både Max Fredriksson och Emil Johansson. Max tillbringade första halvan av 2017 med att återhämta sig från ett brutet nyckelben. Som om inte det skulle vara nog så bröt han sitt andra nyckelben vid den sista träningen inför hans planerade comeback i Red Bull Joyride Whistler. Efter månader av rehabilitering var Max redo för 2018 års säsong som inleddes med tävling i Rotorua men där han olyckligtvis ådrog sig en armfraktur redan i första åket och så var även 2018 års säsong helt förstörd.

Crankworx-Rotorua-2019 Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Emil hade en riktigt spektakulär och framgångsrik säsong 2017 då han som 18 åring och nykomling på den allra högsta nivån sopade hem totalsegern efter fem deltävlingar och blev den yngsta världsmästaren i FMB Slopestyle någonsin. Efter sitt genombrottsår drabbades Emil av sjukdom som tvingade honom till ett 10 månader långt uppehåll från cyklingen. Emil gjorde comeback i augusti 2018 i Red Bull Joyride där han efter bara några dagars träning sensationellt placerade sig på 4e plats

Med både Emil och Max skadefria och dessutom ytterligare en svensk deltagare i Alex Alanko ser vi fram mot tävlingen i Rotorua Nya Zeeland som startar kl 03.00 natten mot lördag 23 mars.

Annars handlar det mycket om fighten mellan Nicholi Rogatkin (USA) och Brett Rheeder (CAN). De två har abonnerat på förstaplatsen i omgångar under förra årets säsong. Kommer Rogatkin att kunna försvara sin Crankworx Triple Crown of Slopestyle-titel mot 2018-års Slopestyle-världsmästare Rheeder? Eller kommer någon annan åkare att lägga sig i?

Crankworx-Rotorua-2019 Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Bakom de två favoriterna är det ett helt gäng som gärna vill vara med och göra upp om topplaceringarna. Startlistan innehåller namn som bland annat Erik Fedko (GER) som säsongen 2018 hade två pallplatser och slutade på 3e plats i totalen. Tomas Lemoine (FRA) var i fjol den ständige fyran med tre 4e platser och en 4e plats totalt. Han lär vara grymt sugen på att ta sig upp på pallen. Thomas Genon (BEL) var den senaste Europé som fick stå högst upp på pallen i Slopestyle och vill gärna komma dit igen efter sin 2a plats i Rotorua 2018.

Startlista i Maxxis Slopestyle in Memory of McGazza at Crankworx Rotorua:

Alex Alanko (SWE)
Anthony Messere (CAN)
Brett Rheeder (CAN)
Diego Caverzasi (ITA)
Emil Johansson (SWE)
Erik Fedko (GER)
Jakub Vencl (CZE)
Lukas Knopf (GER)
Matt Jones (GBR)
Max Fredriksson (SWE)
Nicholi Rogatkin (USA)
Thomas Genon (BEL)
Tomas Lemoine (FRA)
Torquato Testa (ITA)
Tom Isted (GBR – Alternative 1)
Lucas Huppert (SUI – Alternative 2)
Crankworx Rotorua sänds på Red Bull TV med start Lördag 23e mars kl 03:00

Länk till Red Bull TV

 

(Foto: Graeme Murray / Red Bull Content Pool)