Den 2-12 augusti avgörs Europamästerskapen på landsväg, BMX, bancykel och mountainbike i Glasgow, Storbritannien. Nu är den svenska EM-truppen klar som bland annat innehåller Emilia Fahlin, Tobias Ludvigsson och Linn Gustafzzon.

Årets Europamästerskap för herr- och damelit är speciellt då grenarna BMX, bancykel, landsväg och mountainbike för första gången är samlade på ett och samma ställe under EM-veckan. Totalt kommer Sverige ha 13 cyklister på plats för att köra om mästerskapsmedaljerna. Europamästerskapen på cykel är en del av en ny multisportshändelse som sammanför Europamästerskapen för friidrott, simning, cykling , gymnastik, rodd, triathlon och golf.

Landsväg

På vägarna runt Glasgow, East Dunbartonshire och Stirling kommer dam- och herrelitloppen på landsväg att avgöras. I den svenska truppen ingår bland annat Tobias Ludvigsson som är nyss hemkommen från sitt första Tour de France och har även ett SM-guld i tempo i bagaget från tidigare i år.

– Vi hoppas att Tobias kommer ur Touren med en bra form. Vi förväntar oss en topp tio placering på tempot av Tobias, säger förbundskapten Lucas Persson.

I laget ingår även U23an och regerande svenska mästaren på linje Lucas Eriksson som tidigare under sommaren slutade femma på U23-EM.

– På linjeloppet så har vi fyra starka killar som ska få chansen att visa vad dom går för, säger förbundskapten Lucas Persson.

EM 2018 Lucas Eriksson

På damsidan har vi Emilia Fahlin som har visat bra form under säsongen med bland annat vinst i Gracia-Orlovà tour och även SM-guld i linje.

– Emilia har verkligen visat klass under säsongen, om allt stämmer och vi lyckas att hålla henne framme på slutet då tror jag att Emilia kan ta medalj, säger Lucas Persson.

Schema Landsväg

Damernas linjelopp
söndag den 5 augusti

Herrarnas tempo
onsdag 8 augusti

Herrarnas linjelopp
Söndag 12 augusti


Trupp Landsväg

Damelit
Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna
Sara Penton, Stockholm CK
Sara Mustonen, team Crescent D.A.R.E cykelklubb
Hanna Nilsson, Åhus cykelklubb
(Reserv Sara Olsson)

Herrelit
Tobias Ludvigsson (kör även tempot), CK HVR16
Gustav Höög, CK HVR16
Lucas Eriksson, Motala AIF CK
Richard Larssen, Ryska Posten SK


BMX

I BMX-truppen ingår regerande svenske mästaren Filip Svanberg, Kungsbacka BMX-klubb och Oscar Jägestedt, Malmö BMX racing. På den nybyggda BMX-banan med olympisk standard i Knightswood Park kommer Filip och Oscar börja sin jakt på mästerskapsmedaljerna under fredagen den 10 augusti med kvalrundorna. Under lördagen den 11 augusti kommer finalerna att köras.

Trupp BMX
Filip Svanberg, Kungsbacka BMX-klubb
Oscar Jägestedt, Malmö BMX racing


Mountainbike

Torsdag 7 augusti kör de allra bästa mountainbike cyklisterna i Europa om medaljerna. På förmiddagen har vi dameliten där Linn Gustafzzon, Team KBK Bikes CK finns med på start. Linn är med flera SM-medaljer och internationella meriter i bagaget tillbaka efter ett tävlingsuppehåll på grund av en skadad armbåge under förra säsongen. Hon har visat på bra form då hon knep silvret under mountainbike SM i Östersund.

EM 2018 Linn Gustafzzon

På eftermiddagen är det herrelitens lopp som ska köras, där står Michael Olsson, Serneke Allebike CK och Matthias Wengelin, Länna sport CK på startlinjen.

Trupp Mountainbike
Linn Gustafzzon, Team KBK Bikes CK
Michael Olsson, Serneke Allebike CK
Matthias Wengelin, Länna sport CK

Mer information om mästerskapen hittar du här:

European championships Glasgow 2018

(Fotograf: Niklas Wallner)