Traditionens makt är stor och gamla vanor är svåra att bryta. Övergången till skivbromsar bland proffscyklister har kantats av viss konservatism men som nu bitvis är på väg att släppa.

I ett pressmeddelande via sin cykelsponsor Canyon meddelar Team Katusha Alpecin att de kommer att köra med skivbromsar under säsongen 2019. Det är första gången vi ser ett team avisera att hela laget kommer att använda skivor. Tidigare har beslutet att använda skivbromsar legat mer på individuell nivå där cyklisterna själva fått välja vad de vill bromsa med.

Det 24 man starka teamet avslutade nyss ett veckolångt träningsläger på Mallorca där cyklisterna fick bekanta sig med sin nya utrustning. Teamet kör på cyklar från Canyon och kommer att använda sig av SRAM-utrustade skivbromsmodeller av Ultimate CF SLX och Aeroad CF SLX.

Canyon Katusha Alpecin. Foto: Kathrin Schafbauer

– Under 2019 kommer vi se majoriteten av cyklisterna använda skivbromsar under alla typer av tävlingar. Katusha Alpecin teamet har visat sig vara ett av det mest innovativa i klungan och därför passar de, tillsammans med partners som SRAM, väl ihop med vår teknikorienterade strategi här på Canyon, säger Andreas Walzer som är länken mellan cykeltillverkarens ingenjörer/designers och teamets cyklister.

Lagets spurtare Nathan Haas välkomnar övergången till skivbromsar och säger:

“Det är enkelt, det blir säkrare med skivbromsar. Både under träning i vardagstrafik och i nedförsbackar men främst under tävling. Vi kan bromsa mer kontrollerat och framför allt senare. Det kan komma att vara den avgörande skillnaden, speciellt i etapper som avslutas med klungspurter. För mig finns ingen anledning att använda något annat.”

(Foto: Kathrin Schafbauer)