På Eurobike 2018 bjöd de tyska lättbyggarna Tune på hjul med ekrar av ”skosnören”, en superlätt kolfibersadel och en triathloncykel i stål på 8,1 kg.

Black Burner 29 Textile Edition, 999 gram XC-hjul

Tune ställde ut ett koncept på ett par 29-tums XC-hjul som såg ut att ha ekrats upp med vanliga vita skosnören. Ekrarna som är tillverkade av Berd Spokes är gjorda i polyeten med ultrahög molekylvikt (UHMWPE) och sägs ha den högsta styrkan i förhållande till sin vikt av samtliga ekrar på marknaden.

Tune Black Burner 29 Textile Edition

Enligt Tune har gränsen för hur lätt det går att bygga hjul med normala ekrar nåtts och det krävs både nytt tänk och nya material för att nå lägre. Textilekrarna ger förutom lägre vikt även bättre vibrationsdämpande egenskaper, enligt Tune.

Tune Black Burner 29 Textile Edition

Hjulet använder sig av vanliga fälgar och nav. Textilekrarna har en ögla i ena änden som monteras vid navet och en påpressad stålgänga i andra änden som monteras med vanlig ekernippel i fälgen. I detta fall har Tune använt sig av sina lättaste Skyline-fälgar i kombination med Princess/Prince-nav och fått fram ett par hjul som väger 999 gram/par i 29-version. För sitt nytänkande belönades Tune i år med Eurobike Award.

Skyracer 69 grams kolfibersadel

Tunes nyaste och lättaste sadel väger in på endast 69 gram. Trots sin låga vikt kan den användas även till MTB. Receptet bakom den låga vikten är en konstruktion som tillverkats i ett enda stycke. Normalt är annars att göra ovandelen för sig och som sedan fogas ihop med railsen till en komplett sadel.

Tune Skyracer

Nya Skyracer är tillverkad ett stycke i en komplicerad gjutform som säger sig låna teknik från flygplansindustrin. Som bindemedel har Tune valt att använda en termoplast istället för epoxy som är mer normalt i kolfiberkonstruktioner. Termoplasten har injekterats i formen under högt tryck och allt har sedan bakats ihop i en temperatur på 400°.

Tune Skyracer

Sadelrailsens profil är rund och ska passa i de flesta sadelklämmor. Längst fram på sadeln sitter ett sadelspettsskydd för att skydda lårens insida mot den annars rätt skarpa kanten. Skyddet finns i olika färger för att färgmatcha mot övriga delar på cykeln.

Lättlätta cyklar

Tune bygger alltid ihop ett par democyklar till Eurobike som de utrustar till max med sina egna komponenter för att visa vad de kan. I år hade de bland annat med sig en cykel byggd kring en stålram från Victoire Cycles.

Tune Victoire Cycles

Ramen som specialbeställts av Tune hade utrustats med så mycket Tune-delar det bara gick. Resultatet blev en triathloncykel i stål med en vikt på 8,1 kg.

En annan modell fullmatad med Tune-delar med bland annat sadelstolpen Leichtes Stück var en titan-HT från Moots.

Tune Moots

Tune kan färga sina eloxerade aluminiumkomponenter i ett flertal olika färger. Färgtemat på denna cykel gick i blått där även ram-loggorna färgmatchas. Vikten uppgavs till 8,85 kg.

Video från Eurobike

Jascha från Tune går igenom nyheter till 2019

Mer information finns hos Tune