Elcyklar är den kategori i cykelbranschen som växer absolut snabbast just nu, och säkert även en tid framöver. I stort satt alla cykeltillverkare, med få undantag, har någon form av eMTB i sortimentet. Intresset för att tävla med denna relativt nya kategori blir även allt mer populärt.

UCI (Internationella cykelunionen) tog in tävlingar med elcyklar i sin organisation år 2018 och arrangerade sitt första världsmästerskap 2019. Endurocyklister kommer att få möjlighet att tävla med eMTB under 2020 i EWS (Enduro World Series). Även FIM (Internationella Motorcykelförbundet) satsar stort på elektrisk racing och har kört tävlingar med eMTB under 2019.

En välkommen nyhet för alla tävlingssugna elcyklister är att UCI nu drar igång världscupen i eMTB Cross Country. Totalt kommer cupen att innehålla fem olika deltävlingar under 2020.

  • 6-7 Mars, Peille, Monaco
  • 17-18 April, Ascona-Locarno, Schweiz
  • 5-6 Juni, Bologna, Italien
  • 11-12 September, (plats ännu ej bestämd)
  • 2-3 Oktober, Barcelona, Spanien

Tävlingarna arrangeras av UCI i samarbete med WES (World E-Bike Series Management) som är ett Monacobaserat promotionbolag. Icke att inte förväxlas EWS ovan. Tävlingarna i världscupen kommer att köras i enlighet med UCIs eMTB-reglemente som säger max 250 Watt nominell motoreffekt och en assistans som endast tillåts upp till 25 km/h.

Enligt UCI så är lanseringen av världscupen i eMTB Cross Country ett viktigt steg i utvecklingen av cykelsporten. Både när det gäller att få upp intresset för eMTB men inte minst när det gäller tekniska utvecklingen av cyklar och elmotorsystem som görs i samarbete med cykeltillverkarna.

UCIs president David Lappartient säger i ett uttalande:

”Det är ett stort nöje att få dra igång världscupen i UCI eMTB Cross Country och jag är stolt över samarbetet med den expertis som finns hos World E-Bike Series. eMTB-disciplinen har redan ett världsmästerskap att se tillbaka på och jag har fullt förtroende för utvecklingen av eMTB på både elitnivå och bland amatör- och fritidscyklister.”

WES VD och grundare Francesco Di Biase var inte sämre och ville även han strö lovord över sin samarbetspartner:

”Vi är glada över att kunna presentera den första upplagan av världscupen i eMTB Cross Country efter mycket hårt arbete i samarbete med UCI under de senaste åren. Vi hoppas att denna prestigefyllda tävling kommer att uppmuntra både kända och unga idrottare att utmana sig själva i denna fascinerande disciplin.”

Läs mer om världscupen i eMTB Cross Country hos WES