Den andra deltävlingen i UCI MTB World Cup XCO i tyska Albstadt bjöd på en hel del spänning. Men som vanligt slutade det med två välbekanta regnbågsklädda schweiziska namn i topp.

Tävlingsbanan i Albstadt är konditionskrävande men ganska gammaldags i sitt utförande och bjuder inte på så många tekniskt svåra partier. Under normala torra förhållanden vill säga. Den senaste veckans regnande i södra Tyskland hade dock förvandlat banan till en riktig svårcyklad lerfest med en lera som både var hal och som satte sig fast överallt på cyklar och drivlina. Banvarvet är 4,2 km och innehåller 190 höjdmeter av klättring fördelat på två ordentliga uppförsbackar som följs av två snabba nerfarter. Banan i Albstadt kommer att vara värd för MTB VM 2020.

Premiär för ett nytt kvalsystem

Tidigare har de 16 främsta startplatserna fördelat sig efter ställningen i världscupen. En nyhet till tävlingarna i Albstadt var att en kvaltävling på fredagen skulle bestämma startordningen och där de 16 främsta skulle få ställa sig i de två första startleden. Dessutom delas det ut WC-poäng i kvaltävlingen vilket gör den väldigt viktigt för åkarna att placera sig bra i.

Kvaltävlingen kallas XCC och är utformad som en sprint med 25 minuters tävlande på delar av banan som körs i huvudtävlingen. Det som kan ställa till det lite för åkarna och dess val av material kring hela tävlingshelgen är att cykeln som används i kvalet måste användas på racet. I Albstadt var det inga problem då tävlingsbanan är av HT-karaktär men på mer tekniska banor som exempelvis nästa helg i tjeckiska Nove Mesto kan det vålla en del huvudbry då många föredrar en HT i sprintkvalet men en heldämpad under själva racet.

Damer Elit – Jolanda Neff helt överlägsen i leran

Danskan Annika Langvad verkade initialt ha konserverat sin fina form efter vinsten i Stellenbosch då hon tog hem kvalsprinten före Jolanda Neff och Linda Indegand. Huvudtävlingen skulle dock bli annorlunda för Langvad.

Startsnabbe cykelkrosspecialisten Eva Lechner var först genom första kurvan efter startrakan med Jolanda Neff, Kate Courtney och Gunn-Rita Dahle Flesjå tätt i rygg bakom. I första backen var det den unga amerikanskan Courtney, som blott gör sin andra start i seniorsammanhang, som var hetast att ta sig upp i täten. Gunn-Rita ville också vara med och låg som tvåa strax före Neff. Det förrädiskt hala underlaget skulle dock ställa till det för många denna dag och en bit ner i första utförsbacken gick Gunn-Rita omkull och Neff med flera kunde gå förbi. Kate Courtney fick en liten lucka men Neff var snabbt ikapp i rygg.

UCI XCO Albstadt
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

På toppen av den andra långa klättringen, Gonso Uphill, hade Neff ryckt åt sig en lucka på åtta sekunder och i den påföljande utförsbacken visade hon prov på sin tekniska överlägsenhet utför och drog ifrån ännu mer. Vid varvningen efter det första korta startvarvet var avståndet redan uppe 30 sek och kampen om förstaplatsen var över för denna dag. Trots att Neff gick omkull några gånger i leran blev det aldrig spännande. Till slut skulle Neff vinna med över två minuter. I intervjuer efteråt visste Neff att hon skulle få ett övertag denna dag då hon älskar leriga förhållanden och vet sin kapacitet, speciellt utför, under dessa förhållanden.

UCI XCO Albstadt
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Neff hade även gjort valet att köra på lerdäck vilket visade sig vara rätt val. De som var optimistiska och valt att starta på mer lättrullade däck kom snart på bättre tankar och tvingades in i depån för däckbyte. En av dessa var hemmaåkaren Sabine Spitz som redan på första varvet gick i depå. Vilket dock inte verkade hjälpa då hon senare bröt loppet.

Kampen om de övriga platserna två till fem blev desto mer intressantare där ett visst tekniskt drop ställde till det för många tävlande. Alessandra Keller som länge låg på andra plats kraschade spektakulärt inte bara en gång utan två gånger varven efter varandra. Även Anne Tauber gick ner hårt i droppet på varv fyra.

UCI XCO Albstadt
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Kampen om andra till fjärde plats blev en uppgörelse mellan Anne Tauber, Yana Belomoina och Alessandra Keller där Belomoina, tillbaka efter sin svåra olycka, kunde rycka i sista uppförsbacken på sista varvet och sedan dra ifrån utför till en andraplats nio sekunder före Tauber och Keller ytterligare sju sekunder bakom. Men tvåan i detta lopp var alltså hela 2:16 efter Neff vilket slog tidigare rekord från 2014 då Pauline Ferrand Prevot vann med 1:59.

Kate Courtney som var uppe och högg i början slutade till sist 10a. Gunn-Rita som också var med bra i början rullade in på en 14e plats. Annika Langvad som vann första tävlingen i Stellenbosch hade en mindre bra dag i Albstadt med flera krascher och slutade till sist 29a.

UCI XCO Albstadt Women podium
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

1a. NEFF Jolanda (SUI) — 1:36:17
2a. BELOMOINA Yana (UKR) — 1:38:33
3a. TAUBER Anne (NED) — 1:38:42
4a. KELLER Alessandra (SUI) — 1:38:49
5a. BRANDAU Elisabeth (GER) — 1:39:06

Hela resultatlistan här

Herrar Elit – Nino Schurter åter i topp

De senaste årens dominant Nino Schurter inledde WC-säsongen med en andraplats i Stellenbosch där han rejält besviken knappt blev slagen i spurten av Nya Zeeländaren Sam Gaze. Inte blev det muntrare miner inledningsvis i Albstadt då Nino misslyckades helt i kvalet på grund av tekniska problem och tvingades bryta. Med Nino i tredje startled var det kanske återigen upplagt för Gaze eller kanske ännu mer för Mathieu Van der Poel vars gedigna cykelkrossbakgrund skulle ge honom en fördel på det riktigt leriga underlaget.

Nino ville dock visa annat och att den tidigare andraplatsen och debaclet i kvalet bara var en tillfällighet. Redan i första kurvan efter den långa startrakan var han uppe på 5e plats och forceringen fortsatte i första klättringen på startvarvet där han svepte om resten av fältet och fick direkt ett försprång på fem sekunder. Den attacken var dock inte för att skapa sig en lucka utan mer för att visa upp sig att han var att räkna med denna dag.

UCI XCO Albstadt
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

De övriga kom ikapp Nino och ganska snabbt det etablerades en tätgrupp på fem personer med Nino, Matthias Flückiger, Sam Gaze, Mathieu Van der Poel och Maxime Marotte. Flückiger var den som verkade hetast och kunde efter ett tag köra åt sig några sekunders ledning. Dessvärre så punkterade han på varv två och tvingades in i depån för att byta däck. Efter däckbytet som tog 30 sekunder rullade han ut på 9e plats. Flückiger försökte att gå ikapp och var nära att få tätkänning men det hårda avancemanget kostade på och han föll tillbaka och slutade dagen på 6e plats.

I täten växlade ledningen i gruppen av fem åkare. Sam Gaze var tidvis uppe och stötte i täten men på tredje varvet tvingades även han in i depå för att byta däck. Efter det kom han aldrig tillbaka till täten och slutade till sist på en 11e plats.

Mathieu Van der Poel fick upp tempot ut på varv fyra och fick en lucka upp i första klättringen. De andra bakom tätade dock ikapp och inför andra klättringen bestod tätgruppen av Van der Poel, Nino, Marotte och Tempier. Sarrou sladdade och låg 16 sekunder efter. I klättringen ryckte Nino och fortsatte attacken även i backen ner. Vid varvningen hade han fått en 13 sekunders lucka ner mot Van der Poel och Marotte. Den enda som orkat hänga på i Ninos tempo var Tempier som låg tätt i rygg.

UCI XCO Albstadt
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

I klättringen försökte Nino skaka av sig Tempier men lyckade inte. Det enda som hände med fartökningen var att det två som låg bakom som trea och fyra tappade ännu mer. I den andra klättringen uppför Gonso Uphill lyckades dock planen för Nino som satte in den avgörande attacken och fick fem sekunders ledning ut på det avslutande varvet.

Ledningen drygades ut under det sista varvet och en strålande glad Nino korsade till slut mållinjen 16 sekunder före en minst lika glad Tempier. Kampen om tredjeplatsen avgjorde Van der Poel i sista klättringen då han fick en lucka på Marotte som han drygade ut med 11 sekunder i mål. Femte och sista podiumplatsen togs av Sarrou som rullade i mål femma 1:11 efter. Nino Schurters första WC-seger denna säsong var hans tredje raka i Albstadt och hans 27e WC-seger totalt.

UCI XCO Albstadt 2018
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

1a. SCHURTER Nino (SUI) — 1:28:07
2a. TEMPIER Stephane (FRA) — 1:28:23
3a. VAN DER POEL Mathieu (NED) — 1:28:47
4a. MAROTTE Maxime (FRA) — 1:28:57
5a. SARROU Jordan (FRA) — 1:29:18

Hela resultatlistan här

Prykoll bland proffsen

WC tävlingar brukar vara en bra källa till trender och kommande nyheter inom cykelvärlden. I Albstadt pågick det en hel del bakom kulisserna men inga nyheter hade riktig offentlig premiär.

Heldämpat har kommit att bli allt mer populärt inom XCO men till tävlingarna i Albstadt var de allra flesta tillbaka på HT. I damklassen körde främsta på HT och bästa heldämpat kom på nionde plats med Pauline Ferrand Prevot på den nya kommande Canyon Lux. Bland herrarna var Nino tillbaka på sin Scale och även där var HT den dominerande cykeln. Till nästa helgs tävling i Nove Mesto får vi säkert se en hel annan fördelning där speciellt Jolanda Neff ser fram mot att få tävla för första gången på sin helt nya heldämpade Kross.

29-tumshjul dominerar fortfarande. En som dock tillfälligt (?) gått tillbaks till 27,5 var amerikanskan Emily Batty. Om det var hjulstorleken eller dagsformen som avgjorde får sägas vara osagt men Emily slutade till sist på en 13e plats.

Höj och sänkbar sadelstolpe var också frekvent använd i Albstadt. Speciellt bland damelit där samtliga i täten ville ha möjlighet att kunna sänka sadeln i de branta utförsbackarna. Bland herreliten var det mer blandat och bland topp fem var det Nino och Marotte som använde sänkstolpe.

Bland cykelmärkena så visade Cannondale upp och gjorde stor reklam för sin nya Lefty Ocho gaffel som de presenterat bara dagarna innan tävlingarna i Albstadt. Premiären gick bra och nya Ocho placerade sig på fjärde plats genom Maxime Marotte.

UCI XCO Albstadt
© Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Det gick lite rykten innan att Shimano skulle visa upp sin nya 12-delade XTR. Men av den sågs eller hördes inget i Albstadt. Hos den andra stora komponenttillverkaren SRAM var det lite mer surr kring kommande elektriska eTap för MTB. Nino har tidigare setts med eTap och nu satt den trådlösa elektriska växelgruppen även monterad på U23-cyklisten Malene Degns cykel. Några detaljer och när gruppen får premiär får dock framtiden utvisa.

Nästa tävling

Nästa tävling i UCI MTB WC går kommande helg den 25-27 maj i tjeckiska Nove Mesto. Sprintkvalet XCC är på fredag och tävling för dam- och herrelit på söndag.